9 Haziran 2016 Perşembe

Lorenzo Villoresi Firenze - Aura Maris (Mare Nostrum Collection) - 2012


Ünlü niş parfüm üreticisi ve aynı isimli markası olan Lorenzo Villoresi, "Bizim deniz" (Mare Nostrum) adını verdiği koleksiyonunun ilk ve şu ana kadar tek parfümü olan Aura Maris'te diğer parfümlerinde olduğu gibi harikalar yaratmış. Buradaki bizim deniz dediği Akdeniz, en çok bizim denizimiz bir kere başlarım Sezarına diyip Aura Maris'i yorumlamaya başlayayım.

Bazı kokuları çok algılayamazsınız ya Aura Maris benim için bu klasmanda Creed - Virgin Island Water ile başı çekiyor.

Yine de koklayabildiğim kadarıyla tam olarak şu hissiyattayım: Yanımda mandalina temalı süslenmiş ve diğer meyvelerden oluşan taptaze bir meyve tabağı, denize nazır bir şezlongda uzanmışım, denizin suyu üzerimde kurumak üzere, rüzgar da püfür püfür esiyor, inceden bir deephouse parça çalıyor kumsalda ve keyfim yerinde.. Abicim İtalyanlar bu citruslu parfüm işini çok biliyorlar.

Burada çok hoş bir tuzlu hissiyat var, balıksı veya para gibi kokmayan, meyveli bir tuz.. Bir tabakta yeni dünya, çilek ve erik düşünün yan tarafına tuz dökmüşsünüz eriği tuza banıp kütür kütür yerken, diğer meyveler de kokuyor. Az çok böyle, hatta bundan daha iyi bir hissiyatı var.

Yaz ayları için muhteşem bir parfüm olan Aura Maris, malesef benim tenimde 3-4 saat sonra nereye sıktığımı bile hatırlayamacağım derecede yok oluyor. Bu cennetvari kokunun tek eksik yanı da bu sanırım.

Denizin üzerinde altın yeleli atlara hükmeden Poiseidon gibi!

9/10

Amouage - Memoir Man - 2010


Memoir, Amouage serisinin ön planda tuttuğu ünlü parfümlerinden biri ve bir Amouage sever olarak bu parfümü de kaleme alayım diye düşünüp, üzerimde tekrar tekrar deneyimledim.

Amouage Memoir de başrolleri, tütsülü otlar(nane, pelin ve fesleğen), azıcık deri ve tütün oynuyor. Fakat bu oyunculuğun beni etkilemediğini söyleyebilirim. Memoir'i koklarken yer yer Dolce&Gabbana'nın Light Blue Pour Homme adlı parfümü hatırladım ki onu da sevmezdim. Benzer bir tütsü kullanımı Memoir'de de var, hani böyle evi anneniz çamaşır suyu ile temizler bir acımtırak koku vardır zamanla azalır, inceden böyle bir deterjanımsı, tuz ruhumsu saçma bir vibe alıyorum..

Memoir bence ortalama bir parfüm ve bu kadar yermemin sebebi ise Amouage olması, çünkü beklenti yüksek oluyor. Interlude, Epic, Reflection vs. süper parfümleri varken Memoir'i geçiniz efendim. Bir de reformüle olmuş ki eskisi gibi güçlü de sayılmaz, eskisi daha güzeldi. Yani beğenenler oldu üzerimde ama bunu özellikle sıkıp dışarıya çıkmam.

Bu sefer güldürmedin Amouage,

Çamaşır sulu, acımtırak hatıralar!

Eskisi 7/10 yenisi 6/10

8 Haziran 2016 Çarşamba

Yves Saint Laurent - Body Kouros - 2000 - Vintage


Body Kouros, orjinal Kouros'tan uzak bir çizgide benzoin,tütsü, okaliptüs ve adaçayı kombinasyonu, şekerli ama ferah ilginç ve çekici bir kompozisyon. Her ne kadar notaları farklı olsa da ben ilk olarak Bvlgari Black adlı parfümü anımsadım ve parfümörüne baktım. Bumm, yapan aynı burun!

Annick Menardo, Bvlgari Black'te üretmiş olduğu vanilyalı plastik şamyel kokusunu geliştirip bu sefer güzel bir parfüm haline getirmeyi başarmış.

Ortalama bir kalıcılığı ve projeksiyonu var ama bazı parfümler böyle garip bir çekici olur ya, işte Body Kouros'ta kesinlike bu çekicilik mevcut. Ben eski formül için konuştum, ne yazık ki yenilerini koklayanlar eskisini arıyorlar.

Şekerli, ferah ve sexy!
7/10

Narciso Rodriguez - Narciso Rodriguez for Him - 2007


Kürkçiyan'ın gençlik eserlerinden biri olan Narciso for him(EDT), topraksı menekşe-paçuli ve miskli yapısı ile denenebilir bi parfüm. Sıradan market parfümlerinden değil, Kurkdijan'ın parmağı olduğu ortada ama yine de uzun kullanımda bu parfümden sıkıldım diyebilirim.

8 saat civarı kalıcılık güzel, projeksiyonu da hiç değil.. Niş parfümlerle kıyaslamazsanız, gerçekten güzel parfüm, kalite olarak Le Male kıvamında, 22 yaş ve üzerine öneririm.

Denemeye değer baygın menekşeler!
6.5 / 10

31 Mayıs 2016 Salı

Amouage - Honour Man - 2011



Amouage'ın Honour adlı kadın-erkek parfüm çifti, Madam Butterfly adlı opera oyununa ya da daha doğrusu ana karakteri Geyşa Cio-Cio-San'a adanmış. Erkek versiyonu da Butterfly'in oğlunu sembolize ediyormuş, ilginç geldi bu bilgiyi verip girizgahımı yaptığıma göre Honour nasıl kokuyor bir bakalım.

Diğer Amouage parfümleri gibi kaliteli bir tütsünün etrafına pembe ve kara biber serpiştirin, bunu kremsi bir havaya sokun, biraz da naz ekleyin. Honour bana her sıktığımda farklı kokuyor gibi geliyor. Honour'un modları var kendi kafasına göre farklı farklı davranıyor. Bazen kirli, bazen ferah buluyorum Honour'u.Böyle havaların bir soğuk, bir sıcak karışık olduğu sonbahar, kışın etkisini yeni yeni azalttığı mart, nisan aylarında taşıması keyifli bir parfüm Honour.

Kalıcılık yerinde, projeksiyon fazla değil, günlük kullanıma uyar ama koklayıp sevmeniz lazım. Herkesin seveceği cinsten değil. Ben kendi adıma her gün kullanabileceğimi düşünmüyorum; sexy, tatlı, freş veya vahşi değil, melankolik, düşünceli ve duygulu bir parfüm. Yalnızlığı seven insanların hoşuna gidebilir diye düşünüyorum.

Yine de bir kenarda durup koklamayı arada bir sıkmayı özleyeceğim cinsten. Genel kompozisyonu başarılı buluyorum ve Amouage firmasını tekrar tebrik ediyorum.

Madame Butterfly'in gururu boşa çıkmamış!

8.5/10

Dipnot: (Honour için fotoğraf ararken, kendi sitelerinden bir alıntıyı çevirerek, paylaşmak isterim: Honour Madam Butterfly'in çelişen ve çatışan duygularına, eğlence ve trajedisine ayna oluyor. Parfümde geyşanın oğlu, annesinin gençlik hikayesini anımsıyor. "Koyu kalpli beyaz bir çiçek")

Bu önsözü ve hikayeyi tam bilmiyordum, ama anlatılmak istenileni sanırım anlamışım. Anlattıklarını parfüme çok güzel yansıtmışlar.

27 Mayıs 2016 Cuma

Boucheron - Jaipur Homme - 1998


Hindistanın önemli kentlerinden birine atıfta bulunan Jaipur pour homme, Boucheron firmasının en popüler erkek kokusu olarak karşımıza çıkıyor.

Tarçın, karanfil, vanilya, citruslar ve bilimum baharatların hoş kullanımı ile ortalama bir designer parfümünden öte çok şık bir parfüm Jaipur.

Annick Menardo elindeki malzemelerle gayet beyefendi, tende güzel kalan, zengin, performanslı ve fiyat anlamında kalitesine göre gayet uygun bir parfüm yapmayı başarmış.

Klas bir oryantal parfüm Jaipur, ama biraz yaş istiyor.. Bir sonbahar havası var Jaipur'un ruhunda, serin bahar aylarında içinizi ısıtacaktır..

28-40 yas arası erkekler için nefis bir imza parfümü olabilir.

Elit beyler favlasın! :)

7.5/10

26 Mayıs 2016 Perşembe

Ralph Lauren - Polo Double Black - 2006


Polonun duble siyah parfümü, egzotik bir açılışla bize merhaba diyor. Mayhoş mangoyu ve aromalı bir kahve kokusunu baharatlarla karıştırmışlar, çok tatlı olmuş. Buradaki kahve böyle sert bir americano gibi değil, böyle bir Burundi - Mudusi öyle aromatik, hoş bir kahve.

Vay be bu zamana kadar bu parfumu nasıl atladım diye düşünürken, derken 4-5 saat gecti kokluyorum, tenimde ne mango var elde ne da egzotik kahveler. Baharatlı ortalamanın ince bir tık üstünde beyefendi bir skinscent kaldı. Kalıcılık ve projeksiyon 2-3 saat icinde ten seviyesine iniyor ve hareketli başlangıç sıradanlaşıyor.Çifte siyah; tamamen bir algi operasyonuna dönüşüyor.Polo Double Black; lafta noirlar, darklar, intenselerden biri durumunda kalıyor .

Yani anlayacağınız hızlı başladı ama boku seyrek düştü Polo double black'in. Yine de her seye rağmen hoş bir parfum olduğunu söyleyebilirim. Tarz olarak Armani'nin popüler çocuğu Code parfümünü hatırlattı. Polo Double Black'i, Polo'nun Black versiyonu ile karşılaştırmak isterdim ama onu denememiş olduğum için bağımsız bir yorum yapmak durumundayım.

Double Black, 18-30 yas arasına gidecek bir koku ve tanıtım fotoğrafını da kokuya gayet uygun seçmişler . Basit yapısı sayesinde kızlar tarafından oldukça sevileceğini düşünüyorum.

Deneyin derim ama pek ucuz da sayılmaz, zaten ülkemizde de kolay bulunmuyor.

Hani genç hareketli sanatçılar olur, kendilerini gösterirler ama belli zaman sonra piyasadan silinirler. Double black de aynen böyle.

Görüntü var ama ici boş!

6/10

24 Mayıs 2016 Salı

Diptyque - Volutes - 2012


Volutes - Diptyque; firmasının en güzel parfümlerinden biri olmasına rağmen, underrated olduğunu düşündüğüm bir parfümü. Markanın diğer popüler birkaç parfümünün(Eau duelle, Philosykos , Tam Dao) gölgesinde mi kalıyor bilemedim ama Volutes şahane bir kompozisyona sahip.

Parfümü yapan burunun adı Fabrice Pellegrin, ismi bana tanıdık gelmiyor, markanın diğer bir şahane kokusu olan Eau Duelle'de de imzası olduğunu görünce kendisini bu başarılı iki parfümü için tebrik ediyorum.

Tütün, bal, kurumuş meyveler, karışık baharatlar ve modern bir iristen oluşan Volutes, ülkemizde Beymen mağazalarında bulunabiliyor. Yer yer Thierry Mugler - Pure Havane'yi hatırlatsa da, marketlerde bulunan ve birbirinin klonu gibi olan tütün-bal notalı parfümlerden bir tık üstte ve kendi kalitesini belli ediyor.  Iris notası da şahane kullanılmış, zaten bence Volutes farkı da orada yaratıyor. Güzel harmanlanmış Volutes'in elegant ve hoş bir havası var.

Edt versiyonu için konuşacak olursam, kalıcılığı ve performansı yerinde.. Projeksiyonu da gayet güzel ve fiyatı da gerçekten iyi..  Unisex olarak satılıyor ama tütün kokusu puroyu çağrıştırdığından ben erkeklere daha çok yakışacağı kanaatindeyim.

Discontinued olmuş diye haber aldım, üzücü bir haber.. Bulun deneyin, severseniz de kaçırmayın derim.

Eğer ki benim gibi size de, Serge Lutens - Chergui böyle yarım kalmış, ya bir şeyi eksik gibi geliyorsa; o eksiği Volutes tamamlamış.

Irisli ballı şahane bir puro!

8/10

28 Nisan 2016 Perşembe

Frederic Malle - Dries Van Noten par Frederic Malle - 2013


Niş parfümevi Frederic Malle'nin parfümlerini oldukça beğenirim. Çok güzel işlere imza atıyorlar, son yıllarda günümüze katmış olduğu Dries van Noten da bu güzel işlerden bir tanesi.

Vurucu notaları vanilya, safran, sandalağacı, tonka fasülyesi ve misk. Dries van noten odunsu-kremsi yapıda hoş bir tatlılıkla tenimde kalıyor. Tarif edecek olursam, pudramsı veya sabunsu bir hissiyattan ziyade sütlü yaprak kokusu(incir yaprağı) gibi bir kremsilik. Bu kremsiliğe safran ve vanilya eşlik ediyor.

Frederic Malle'nin çizgisinde huzur dolu bir parfüm Dries van Noten, koklarken Musc Ravageur, Carnal Flower vs. aklımdan geçiyor ve kalite gerçekten kendisini hissettiriyor. Chanel'in özel koleksiyonunu deneyimlenler bilirler veya Guerlain bir parfüm kullandığınızda bir karakteri olduğunu bilirsiniz, Frederic Malle'nin parfümlerinde bir çizgisi olduğunu görebiliyorsunuz. Oldukça özgün bir yorum olduğu için, direk kendisine benzeyen bir parfüm gelmiyor aklıma fakat iki zalım parfümü anımsatıyor bana; uzaktan kuzenlerinin biri FM'nin diğer parfümü Musc Ravageur ve diğer kuzeni ise Kilian'ın Cruel Intentions adlı parfümü.

Serinin diger parfümlerinin aksine DvN'nin projeksiyonu biraz daha düşük, ama farkedilir ve anlaşılır bir parfüm merak etmeyin. Zaten Portrait of a Lady, Musc Ravageur gibi parfümleri varken, Frederic Malle'nin koleksiyona daha minimal bir parça katmak istediğini düşünüyorum. DvN naif bir yapıya sahip ama kesinlikle asosyal anlamda değil, zarafetli, sakin ve olgun.

Beğendim,

Sade ve kendinden emin bir şıklık!

8.5 / 10

26 Nisan 2016 Salı

Maison Francis Kurkdjian - MFK - Lumiere Noire - 2014 (Yeni Versiyon)


Bu parfümü tekrar tekrar deneyimleyip, yorumumu yazmaya karar verirken söylemeliyim ki, bu parfümün fanlarını (özellikle hemşomu) düşünerek, gerçekten LN'i çok sevmek isteyerek denedim. Ama özellikle bu yeni versiyon beni hiç mutlu etmedi. Reformülasyon muhabbetleri 2014'ten sonra başladığı için, yılı 2014 olarak belirledim.

Ln'i koklayınca tanesi 75krş - 1 liraya satılan Lux marka kalıp sabunların kokusu geliyor aklıma. Hadi vintage versiyonunda bir derinlik var, paçuli falan giriyor araya ama yeni versiyonu bana oldukça basit ve ucuz kadın parfümlerini çağrıştırdı.

Lumiere Noire bana Kurkdijan'ın Narciso Rodriguez ve Elie Saab için yaptığı kadın parfümlerini hatırlattı. Bu parfümün abartılmasını pek anlayamıyorum.  Kurkdijan'ın parfümlerini genelde beğenirim, ama basenotes usülü bir oy verecek olursam, yeni LN için nötr kalmayı tercih ediyorum.

Benim kafamdaki düşünceler belli olduğu için farklı yorumları da okudum çünkü merak ettim, öyle yoğun bir açılış inanılmaz bir paçuli falan alamıyorum ben. Oldukça hafif, tene yakın bir parfüm ve sakin seyrediyor. Pudralı ve sabunsu.. Ortalama designer civarında bir kalıcılığı oldu bende, ama projeksiyon neredeyse sıfır.

Sabunsu kokuları çok sevmeme rağmen, Luimere Noire'nin yeni versiyonu beni güldürmedi. Yüksek fiyatına değmeyeceğini düşünüyorum.

Piknik tuvaletlerindeki katı el sabunları gibi! :(

5.5/10

2 Nisan 2016 Cumartesi

Carolina Herrera - Chic For Men - 2003


CH - Chic For Men'i koklarken "ailecek gidilen bir piknikte, taze kesilmiş karpuzu yerken sularının koluma bacağıma damlaması ve onun kokusunun anımsatması" gibi bir beklentim mevcuttu fakat karpuzlu sakızları bile anımsayamadım.

Tarçınlı, azıcık limonlu, baharatlı, miskli bir parfüm Carolina Herrera - Chic For Men. Parfüm olayına yeni baslayanlar icin muhteşem görünebilir ama bence ortalama bir parfüm. Beni şaşırtan bir tarafını göremedim.

Denenebilir ama öyle mutlaka sahip olunması gereken bir koku değil. Karpuzlu parfüm diye gaza gelmeyin benim gibi :)

Karpuzlu fresh bir şey beklerdim!

5.5/10

Ineke - Derring Do - 2006


Muhteşem çiçek parfümleri yapan Ineke markasının sucul yorumu olan Derring Do,  fresh kokusuyla yazın serinlemek icin cok uygun bir seçim olabilir.

Creed Milessime Imperial veya Bond no 9 - Wallstreet gibi balık veya para kokusuna kaçmadan fresh-sucul hissiyatı vermeyi güzel başarmışlar. Kenzo pour homme gibi samyel kokulu deniz esintisinden ziyade Bvlgari aqva'daki temiz bir aquatiklik mevcut. Denizden ziyade daha böyle temiz ve çiğli bir orman havasını hatırladım.

Kalıcılık ve farkedilirlik değerleri yine sucul olan designerlara göre daha kuvvetli, bu yüzdendir sanırım fiyatını da oldukça sisirmisler. Dostum for men demişssin ama, sucul temiz parfüm sevenler için güzel ve yazlık bir unisex.

Oldukça ferah!

8/10

Donna Karan New York - DKNY Red Delicious For Men - 2006


DKNY'nin limitli olarak çıkardığı Red Delicious serisinin erkek versiyonu elmalara atıfta bulunmasına rağmen koku olarak pek elmalı bir yapıda ilerlemiyor. Firma New York'da, New York'a da "Big Apple" deniliyor, bütün bunlar ile görsel kompozisyonu başarılı oluşturmuşlar.

DKNY Red Delicious'un boozy-woody bir yapısı var.  Sevdiğim bir arkadaşım koklayıp aaa aynı Campari gibi kokuyor demişti. Alkollü parfümlere de olan ilgim nedeniyle, açılışını hoş buluyorum.. Fakat gelişme, sonuç bölümleri yok ve sıradan market designerlarının üzerine çıkamıyor.  Calvin Klein'dan falan bir parfüm almaktan iyidir ama yine de o kadar alternatif varken, ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum.

Sıradan bir designer ile konyağı karıştırın, al sana Red Delicious. Alkolü uçunca bi numarası kalmıyor.

Sarhoş bir elma!

5.5 / 10

25 Mart 2016 Cuma

Maitre Parfumeur et Gantier - Ambre Precieux - 1988



İsminde amber geçip de, amber temasıyla alakası olmayan designerlari kokladıysanız bir de gerçek amber parfümü nasıl olurmuş diye Maitre Parfumeur et Gantier 'in Ambre Precieux'unu denemenizi şiddetle öneririm.

Amber, mür ve vanilyanın hakimiyetindeki Ambre Precieux kaliteli ve zengin bir kombinasyona sahip. Balzamik içeriği doğu parfümlerini çağrıştırıyor fakat parfüm açıldıktan sonra vanilyalı, hafif tatlı ve kremsi bir yapıda ilerliyor.

Öyle dark falan denildiğine bakmayın, gayet naif ve şık bi amber rahatsız edici bir özelliği yok. Kalıcılığı baya iyi, koku güzelliği nefis, projeksiyonu tene yakın seyrediyor. (HDP - Ambre 114 ile gerçekten oldukça benziyorlar, Ambre 114 bu parfümün biraz daha projeksiyonlusu)

Adının hakkını veren gerçek amber, şahhane bir kompozisyon..

Amberin dibi!

9/10


Jo malone - Peony and Suede Blush - 2013


Jo Malone'nun gül, elma, süet ve şakayık notalarından oluşan parfümü Peony and Suede Blush, çiçeksi yapısı ile daha çok kadınları hedefliyor. Black Orchid kullanabilen erkekler bunu da kullanabilir ama o kadar da unisex  değil.

Minimal ve net parfümler yapmayı seven Jo Malone, bu kompozisyonunda da benzer çizgiyi korumuş. İsminde ne varsa koku da onu çağrıştırıyor, Peony(şakayık) güle benzeyen, ona benzer de kokan bir çiçek ve Suede(süet) bildiğimiz süet, bir deri türü.

Ortalamanın üzerinde, 18-26 yaşları arasındaki kadınlarımızın hoşuna gidecek bir parfüm.  Kokusu başımı döndürmese veya inanılmaz bir kompozisyona sahip olmasa bile, diğer piyasa parfümleri kadar sıradan kokmuyor. DKNY - Red Delicious kullanıp da seven hanımefendilerimiz, aynı kulvardaki bu parfüme de şans vermenizi öneririm.

Peony and Suede Blush'un kalıcılık ve projeksiyonu sizi memnun edecektir (5-6 saat koklayabildim). Jo Malone'un diğer parfümleri ile de layering'e uyacağını düşünüyorum. Kokoş giyinmeyi seven kadınlar bu parfümü sevecekler.

Hoş bir genç kız kokusu!

6.5/10

Azzaro - Azzaro Pour Homme - 1978



1978 çıkışlı Azzaro Pour Homme, aktar dükkanı gibi, lavanta, ada çayı, kekik, baharatlar, otlar ne ararsan var. Döneminin parfümlerinde bulunan nota çeşitliliği, Azzaro PH'da da mevcut.

80lerin maskülen parfüm furyasının güzel bir örneği Azzaro Pour Homme; doğal, keskin, sert, baharatlı, derili.. Aromatik fujer koku grubuna ait olan Azzaro Pour Homme, orta yaş ve klasik giyimli birine daha cok yakışacaktır. Uygun fiyata bulunabilmesi de kokuyu cazip yapan etkenlerden biri.

Enrique Iglesias'lı reklam kampanyası bence parfümün karakteriyle örtüşmüyor. Azzaro Pour Homme'u biraz eski bulabilirsiniz, ama buram buram kalite kokan bir moruk olduğunu da inkar edemezsiniz.

Babadan oğula geçmesi gereken bir miras!

7.5/10

25 Şubat 2016 Perşembe

Balmain - Carbone de Balmain - 2010


Pierre Balmain, 2. dünya savaşından sonra kendi markasını yaratan Fransız modacı bir ağabeyimiz. H&M Mağazası açılışındaki yağmalama olayından sonra, Balmain markasını hepimiz daha fazla tanımış olduk. Ünlülerin "La la la la koşş! , saldııır!" şeklinde kıyafetlere hücum etmeleri süperdi şimdi, hakkını verelim.

Balmain ülkemizde de zincir mağazalarda pek göremediğim bir marka bu nedenle parfümleri pek bilinmiyor. Kenar köşede kalan Carbone ilgimi çekti ve bugün kullanayım dedim. Blog bahanesiyle elimde olan parfümleri tekrar deneme ve yazma fırsatı buluyorum.

Carbone de Balmain woody-spicy yani odunsu-biberli bir tatta, reçinemsi ve tütsülü fakat oldukça soft bir şekilde teninizde kalıyor. Gucci Pour Homme I'i andırdığı yerler var ama andırıyor denilebilir, olsa olsa spor flankeri diyebiliriz, tütsü-reçineler o kadar yoğun değil. O nedenle de baymıyor.  Comme des Garçons parfümlerinin tarzına yakın bir parfüm, Carbone'u koklarken yer yer L'Occitane Eau de Baux'u da hatırladım .

Kaliteli bir içeriği var tavsiye ediyorum Carbone'u, kalıcılığı ve projeksiyonu ortalama ne güldürür, ne öldürür.  Eskiden yurtdışı sitelerde uygun fiyatlara bulunabiliyordu, fakat şu sıralar bulmak güç olabilir.

Carbone de Balmain denemeye değer bir parfüm.

Balzamik-tütsü familyasının genç underrated üyesi!

7/10

24 Şubat 2016 Çarşamba

Bvlgari - Aqva Pour Homme - 2005


Saat, mücevher ve takılar üreten ünlü İtalyan markası Bvlgari'nin en ünlü erkek parfümü olan Aqva'sı güzel bir sucul örneği. Başka designer parfümerilerin akuatik parfümleri ile kıyaslarsak eğer, geniz yakan tuzlu garip hissiyat Aqva'da mevcut değil. Doğal ve fresh hissiyatını tıraş losyonu tarzına kaçmadan çok güzel yakalamayı başarmışlar. Bu hissiyatı deniz eriştesi denilen bir deniz yosunu sayesinde verdiklerini düşünüyorum (Posidonia oceanica- Neptune Grass).

Yakın mesafe savaşçısı Aqva Pour Homme, kız-erkek etrafınızdan övgüler aldıracak gerçekten şık bir parfüm. E hiç mi kötü yanı yok; kalıcılık ve projeksiyon konularında baya sıkıntılı Bvlgari Aqva. 4-5 saat içerisinde nerenize spreylediğinizi unutabilirsiniz. Dik duramayan ama hoş görünen bir şişeye sahip :).

Parfümümün öyle herkese kokmasına gerek yok, sakin sakin misler gibi koksun diyenler için üretilmiş. Jacques Cavallier'in bu ferah parfümü sıcak yaz günleri ve kapalı ofis gibi ortamlarda rahatlıkla kullanılır. Çok beyefendi buluyorum ben kendisini..

Ferah bir deniz esintisi gibi!

6.5/10

Acqua di Parma - Blu Mediterraneo - Mandorlo di Sicilia - 1999


Acqua di Parma firmasının - Mavi Akdeniz serisinden Sicilya Bademi'ni kokluyorum sizler için. Vanilya, yeşil badem ve yıldız anason ağırlıklı sıcacık bir parfüm.

Mavi akdeniz serisindeki en farklı parfüm, çünkü yazlık seriye uymayan vanilya-bademli yapısı ile aslında serin havalara daha uygun.  Feminen tarafa yakın bir unisex olmaasına rağmen, erkek de rahat kullanır. Korkmayın gönül rahatlığı ile deneyimleyebilirsiniz, iki şişe bitiren arkadaşlarım var :).

 Acqua di Parma'nın parfümleri eskiden bir çok Sevil mağazasında satılıyordu, değeri bilinmedi ah ahh.. Mavi Akdeniz serisinin eski şişeleri 60ml-120ml'lik uzun bir yapıya sahipti, şimdi daha farklı kutularda sergileniyorlar.. Sevil az daha dayansaydı ADP'lerin müşterisi oturacaktı. Çünkü ülkemizde niş parfüm ve güzel parfüm kavramları daha yeni yeni gelişiyor.

Neyse, Beymen ve Harvey Nichols mağazalarında Acqua di Parma serisini alabilmek hala mümkün, biraz fiyat artırımına gittiler ama baştan sona tüm parfümleri denenmesi gereken bir marka ADP.

Mandorlo di Sicilia; Edt konsantrasyonuna rağmen şekerli yapısı ile ortalamanın üzerinde bir kalıcılığa sahip ve farkedilir bir yapıda.Vanilyalı kokuları seviyorsaniz denemenizi öneririm. Gurme niş kokulara giriş seviyesinde güzel bir fiyat performans parfümü Sicilya'nın Bademi.
(Gurme-Gourmand kokular nedir-nelerdir? sorusuna cevabım: yiyecekleri çağrıştıran(yaş pasta,unlu pastalar,çörekler vs. - daha çok pastane yiyeceklerini)ve genelde vanilya içerikli parfümlere verdiğimiz bir tanım.)

Mandorlo di Sicilia'nın bana çağrıştırdıkları: Acıbadem kurabiyeleri, Amaretto likörü, tiramisu gibi güzel şeyler..  Kurabiye canavarları için :)

İçinizi ısıtacak kremsi Vanilya-Badem birlikteliği!

7.5/10

23 Şubat 2016 Salı

Guerlain - Spiritueuse Double Vanille - 2007


Bilirsiniz ki ben vanilya temalı parfümleri cok severim ve oldukça fazla vanilyalı parfümüm var. O zaman iddialı bir cümle ile girmek istiyorum:

Spiritueuse Double Vanille'den daha sexy bir vanilya kokusunu henüz koklamadım. SDV açılışında vanilya aromalı vodka gibi kokuyor (Stoli Vanil). Bu açılış için havalı terimimiz ise "boozy" :).

İçki kokusuna benzer kokuları sevmiyorsanız, SDV'yi deneyimlerken tek sevmeyeceğiniz kısım ancak açılışı olabilir. Ben açılışındaki o alkollü-boozy halini de çok seviyorum. Bana Caipirinha'yı hatırlatıyor.

Beni çok şaşırtan kısmı; boozy hissiyat birkaç saat sonrasında yerini az şekerli, vanilyaya bırakıyor ve o acımsılık tamamen kayboluyor.  Sonradan tatlı bir şekilde, çok lezzetli bir biçimde teninizde kalıyor. Kalıcılık ve projeksiyonu ortalama, parfümün güzelliği de buradan kaynaklanıyor; "Ben buradayım! Hey herkes beni koklasın" diye ilgi çekmesine, bas bas bağırmasına gerek yok.

Kokulara cinsiyet vermeyi sevmem ama Guerlain - Spiritueuse Double Vanille'yi bir kadında koklamayı tercih ederim. Ateşli falan demedim dikkat ederseniz, SDV'deki sexylik öyle fettan, vahşi bir şekilde sergilenmiyor. Elitliğin verdiği bir sexylik söz konusu, lirik bir şiir gibi, meşk ile dans eden tango dansçıları gibi.

Jean Paul Guerlain'den koklamaya doyamayacağınız muhteşem bir sanat parçası..

Likit aşk!

10/10

12 Şubat 2016 Cuma

Diesel - Only The Brave Tattoo - 2012


Elmalı-tütünlü bu Diesel parfümü, sıradan jenerik bir parfüm.  Tattoo falan diyip bir dövme şekli, şişeyi boyamışlar ve gençlerin ilgisini çekip onlara satın aldırmak istemişler.  Türkçesi süper ya bu The Brave serisinin, ortalıkta duyuyorum "Dizel Yumruk" diyorlar bu parfüme, bu da dövmelisi..

Şekerli-meyveli yapısı yüzünden Paco Rabanne - Black XS benzetmeleri yapılmış. Black XS bu parfümden çok daha başarılı bir kokuya sahip. Diesel - Only The Brave Tattoo elmalı şerbetli nargile tütünlerinin  yanmamış halinin kokularını andırıyor.

Bir online satış sitesinde şöyle yazıyor: "Güvenin ve kararlılığın sembolü olan sıkılmış yumruk, büyüleyen, baştan çıkaran, trend yaratan bu kokunun bütün gücünü taşıyor."  Pazarlamaya bakar mısın :).. Yemeyin arkadaşlar..

Sentetik düz sıradan bir parfüm, bir karakteri yok. Güzel ambalajlama ile ucuz maliyetli bi parfümü satma çabalarına girmiş Diesel.  Fiyatı da koku ve kalitesine göre hiç de ucuz değil.

Değmez.

4/10

Calvin Klein - Euphoria Men Intense - 2008



Fotoğraf sizi kandırmasın, bu parfümü sıkmış birinin boynuna böyle yapışmak isteyeceğinizi zannetmiyorum, eğer burunsuz değilseniz :). Bu parfümün içeriğini tahmin etmeye çalışıyorum, plastik, yapay meyveler, sentetik birkac şey daha tataa karşınizda Euphoria Men Intense.

Neden böyle bir parfüm üretiyorlar anlamıyorum, marketteki ucuz deodorant spreylerden biraz daha iyi kokuyor o kadar. Duşumu alıp Euphoria Men Intense sıksam, kendimi temiz hissetmem. Ev arkadaşım bir yerden indirimli almış, tekrar deneme fırsatı bulmuşken fikirlerimi de yazmak istedim.

Bir de anım var, bir keresinde bu parfümü bir parfüm forumundan 60tl gibi bi rakama aldım, o zamanlar dolar falan uçuk değildi, yurtdışı kontrolü azdı daha uygun fiyatlara temin edebiliyorduk. Neyse sonra 5ml falan denedim 40liraya satamadim 3 ay boyunca, açık parfüm 25tlydi o derece.. Bir de şimdi bunu mağazadan falan alıp yüksek fiyatlar ödeyenler var.

Yazık
3/10

Comme des Garçons - Comme des Garçons 2 Man -2004


Comme des Garçons  Japon bir dizayn evi ve kıyafetlere yaptığı tasarımlarda olduğu kadar parfümlerinde de farklı yorumlarıyla dikkat çekiyor. Vetiver, tütsü ve baharatlardan oluşan Comme des Garçons - 2 Man ünlü parfümör Mark Buxtonun başarılı bir ürünü olmuş. Erkekler için odunsu-şipre olarak sınıflandırmışlar.

Odunsu ve kalıcı parfüm arayanlar icin biçilmiş kaftan niteligindeki CDG2 Man, açılışından bitisine kadar projeksiyonlu da bir koku. Vetiver-tütsü kombolarını pek sevmesem de Cdg2 Man nefret ettirmedi, hatta sevdim bile. Encre noire kadar sert ve ağır bir kullanım mevcut değil. CDG2 Man 3-4 saatin sonunda biraz daha projeksiyonu düştüğünde daha keyifli bir hal alıyor.

Pek benim tarzım olmasa da, kaliteli bir parfüm hissiyatı baştan sonuna kadar hissediliyor. Gucci Pour Homme I'i andırıyor ama ama bireberi kopyası değil. Gucci pour homme I reçineli tütsü gibi, CDG2 Man daha freş odunsu tütsü gibi.. Onun yerine bunu alın diyemem yani, ama emmoğlusu sayabiliriz.

Orjinallik, fiyat ve performans adına Comme des Garçons'tan güçlü bir parfüm daha.

"Well done"

7.5/10

8 Şubat 2016 Pazartesi

Frederic Malle - Musc Ravageur - 2000


Tarçın, misk ve vanilyanın vahşi dansına hoş geldiniz. Malle'nin parfümlerinin en ünlüsü diyebiliriz sanırım MR için.. Aynı zamanda parfümün burunu Maurice Roucel bu parfümü kendi adıyla da özdeşleştirmek istemiş olabilir. MR'ın türkçe anlamını arıyor olsaydık; "Ravageur" yıkıcı anlamında kullanmış yani "Parçalayıcı Misk" gibi bir şey olurdu herhalde, .

Açılışı keskin ve hayvansal, saldırgan ve çok sexy. Ancak kapanışına doğru vanilya ile biraz sakinleşiyor ama genel hatlarıyla saldırgan yapıda.

Sexy dedim de naif anlamı olmasın,  orangutanlardan beslenmiş, iki ayı ile güreşmiş, dağları aşmış sizinle sevişmeye gelmiş.. Böylesine hayvansı, sonuna kadar maskülen semsert bir erkek Musc Ravageur. E tabi siz Tarzan'sanız eğer bir de sizi seven Jane'niniz olmalı 🚶.

Ya sev ya nefret et bir koku olduğundan kör alışla alırsanız hem alışmanız zor olabilir, hem de MR hiç sizin kaleminize göre olmayabilir.

Hayvansal notalar tehlikeli çünkü bana ağaçlık bir bölgede açık havada yaptığınız ateşli bir kaçamağı anımsatabilirken, bir başkası bu ne be ahır gibi kokuyor bu parfüm de diyebilir. Bunu seven Parfumerie Generale - L'ombre Fauve'yi de bir denesin derim..

Ofiste veya naif yerlerde kullanmaya uygun değil.. Gece hayatı olan avcı erkeklere şiddetle öneriyorum..

"Wild sex in the bottle"

9.5 / 10

Prada - Prada Amber Pour Homme - 2006


Prada Amber Man olarak da bilinen parfümümüz lüks bir sabun gibi kokuyor. Basit el sabunları veya sıvı sabunları aklınıza gelmesin diye lüks vurgusunu özellikle yapmak istedim.

Evet her yerde Prada Amber için sabunsu dendiğini duyabilirsiniz, ben de bu görüşlere tamamen katılıyorum. Farklı olarak; Prada Amber Pour Homme'u sadece erkeklere değil kadınlarında rahatlıkla kullanabileceğini, rahatlıkla unisex bir parfüm olduğunu ve iki cinste de gerçekten çekici duracağından emin olduğumu söyleyebilirim.

Zaten çekici olan nedir diye sorarsanız bana, temiz kokmaktır derim.. Temiz olanı koklamaya öpmeye doyamazsınız, yanlış mıyım :))

Prada amber hakkında ilginç olan şeylerden biri ise, amber temalı bir parfüm olmaması. Misk, safran ve vanilya notalarının harmanından oluşuyor.
Açılışındaki sabunsuluk daha sonradan kendini hafif baharatlı kremsi bir yapıya bırakıyor. Her yaşa, her cinsiyete uygun çok hoş bir parfüm Prada Amber Pour Homme..

Misler gibi kokmak isteyenler tercih etmeliler,

Duştan yeni çıkmış gibi, Pür-i pak!

7/10

Diesel - Plus Plus Masculine -1997


Diesel Plus Plus Masculine'nin kartonda günlük sütmüş gibi ilginç sunumundan başka hiçbir numarası yok..

Açılışında koklarsanız duvar boyasina süt katmissiniz sonra da tarcinla seker ilave etmissiniz gibi kokuyor ve baş ağrısı veriyor.  Creamy temiz bir koku icin çalışılmış sanırım ama ortaya aşırı sentetik, bas ağrıtan saçma bir koku çıkmış.

İnternette fragranticada bazı yorumlara denk geldim bu parfümü çok beğenmişler falan, ya burnu yok o adamların ya da ilk kez parfüm koklamışlar. (Ya da diesel çalışanı lol)

Elimin üzerine spreyleyip, denediğime bile pişmanım o derece.

2/10

5 Şubat 2016 Cuma

Burberry - London For Men - 2006


Sizinle tanıştıracağım Londralı centilmen parfümümüze bir selam verin. Burberry London, Burberry firmasının bana göre en güzel kokusu.

Burberry London; dışarısı-ofis, yaz-kış herhangi mekan-zaman ayrımı olmadan her yerde üzerinizde rahatlıkla taşıyabileceğiniz şahane bir koku. Tarçın, lavanta, tütün ve deri tatlı hissiyatından uzak bir çizgide çok güzel birleştirilmiş.

Burberry London'un kalıcılık ve projeksiyon değerleri yüksek olsa ciddi anlamda niş parfümler klasmanında değerlendirebilirdim, koklamaktan büyük keyif aldığım başarılı bir şaheser. Sanırım hemencecik bitsin de yenisini alın diye hafif yapmışlar. Kalmıyorr basgan :). Koku olarak ucuz replikasi Oriflame - Architect'i koklamasi bile cok keyifli.

Sevdiceğinizle yanak yanağa geçireceğiniz bir gece ve romantik akşam yemekleriniz için ideal, boğucu olmayan çok lezzetli ve klas bir koku.

Burberry London bir İngiliz Beyefendisi!

7.5/10

Amouage - Reflection - 2007


Merhaba arkadaşlar, bugün sizler için Ummanlı ultra lüks parfum evi Amouage'in Reflection adlı parfümünü mercek altına alıyorum.

İlk fısınızdan itibaren, teninizde sabunsu ve pudrali bir hissiyatta kalarak; Reflection beyaz çiçekler, biberiye ve sandalağacı ile çiçeksi-odunsu sınıfına giriyor. Tatlı ama bayık olmayan bir tonda teninizde 8-10 saat ve daha fazla kalabiliyor. Beyaz çiçekler (neroli, yasemin vs) genelde kadın parfümlerinde yoğun kullanıldığı icin Reflection alışık olmayanlari şaşırtabilir. Ben gayet erkeksi buluyorum bu parfümü.

Le male'ye çok benziyor diyenlere cevap vermek istiyorum "Hiç benzemiyor, ben sizin burnunuza tüküreyim". Açık parfüm gibi sahte bir ürün alıp, orjinaline bok atmak gibi bir şey bu. Nasıl bir koklamak bu, nasıl bir burun.. Lütfenn, bir daha duymamış olayım.

Reflection benim tenimde çok değişken kokuyor, hatta ara ara parfümü koklamakta zorlanıyorum, 3 saat sonra buram buram kokmaya başlıyor bu sebeple de çok ilginç. Parfümün açılışından sonraki 2-3 saatlik kısmı koklaması da acayip lezzetli.

Amouage Reflection gösterişli ve zengin bir parfüm, sizi çevreliyor projeksiyonu muazzam. Tam elit elit, zengin zengin kokmalık. Şık bir gömlek veya kaliteli bir takım elbise giymiş, ortamda kendini belli eden, girişimci, lider bir alfa birey canlanıyor gözümde. Lüks is yemeklerinde, gece davetlerinde, güzel kiyafetlerle cuk oturur. Salaş giyimle de rahat kullanırsınız ama günlük kullanım için oldukça pahalı bir parfüm seçmiş olursunuz.

Nefes kesici ve baş döndürücü bir kompozisyona ek olarak, şişe ve kutu dizaynı olarak da Amouage firmasina rakip tanımıyorum. Boş şişesini bile al vitrinine, çeyizine koy o derece şık ve havalı.. Koleksiyonumda olmazsa olmaz parfümlerimden biri..

Amouage - Reflection tam anlamıyla bir başyapıt.

10/10

3 Şubat 2016 Çarşamba

Bond no 9 - New York Amber - 2011



Bu parfüme neden "Amber" ismini verdiklerini anlayamayanlar kervanına beni de ekleyebilirsiniz. New York Amber'de referans bir amber kullanımı mevcut değil. Daha şehvetli bir isim verilebilirmiş.

Uhumsu ve tatlı bir kokusu var Bond Amberimizin, pek doğal koktuğu da söylenemez.. Uhu ve oje kokuları hoşunuza gidiyorsa Bond no 9 - Amber'i de çok seveceksiniz..Bu parfümü kullandığım zaman çok sexy bir gül-oud birleşimi ile baş döndürücü bir çekilicilikte mi kokuyorum, yoksa ballici gibi mi kokuyorum bilemiyorum.. :)

Şaka bir yana parfümün ne güzelmiş, off kokusu buraya kadar geldi gibi yorumlar almanız çok olası, çünkü Bond Amber oldukça kalıcı ve projeksiyonlu bir parfüm. Kıyafetinizde ve teninizde uzun süre kalıyor. Güzel olmayan bir kadının sexy ve ateşli olabilmesi gibi Bond no 9 - Amber'in, garip bir çekiciliği mevcut.

Lineer bir yapısı var, 10 saat sonra ilk sıktığınız halinden farklı kokmuyor. Bond - New York Amber şehvetli ve kendine has kokusu ile gecelerinize renk katacaktır. Astronomik fiyatlarına değer mi, bu ayrı bir tartışma konusu. Ben değmez diye düşünüyorum..

7.5/10

Tom Ford - Black Orchid - 2006



Tom Ford'un en ünlü parfümü Black Orchid, hikayesi ve konsepti ile ülkemizde de çok satan bir parfüm. Hatta öyle ki kadınlar için (for women) pazarlanmasına rağmen, erkekler tarafından kullanımı da oldukça yaygın. Unisex sayılabilir kabul ediyorum, ama yine de bu kokuyu bir kadının kullanmasını tavsiye ederim.

Black Orchid'in bu kadar hypelanmasinin arkasındaki en büyük neden, sahip olduğu zift gibi kalıcılığı ve yüksek projeksiyonundan kaynaklanıyor. Genel olarak kalıcı parfüm kalitelidir ve iyidir gibi bir kanı var toplumumuzda, bu sebeple de ülkemizde BO çok seviliyor. Bazen parfümler kapalı alan, sıcak hava demeden öyle bir spreyleniyor ki; boğuluyoruz resmen..

Genel olarak lineer bir yapıda tende kaldığı için de sürekli kullanımda insanı sıkıyor. Tom Ford için özel siyah orkideler üretilmiş hikayelerinin gerçek olup olmadığından emin değilim.. Ama Tom Ford reklam kampanyalarını, seçeceği cümleleri ve afişleri tasarlamayı çok iyi biliyor.

Orjinal kompozisyonu, ateşli reklam afişleri ve hoş şişe dizayni ile başlarda cok ilgi çekici ve hoş gelse de, günümüzde taklitlerinin yaygınlığı isportada bile rahatlıkla görebileceğiniz şişeleri ile ele ayağa düşmüş durumda. Herhangi bir Avmde gezerken bu parfümün ucuz bir taklidine denk gelmemeniz gerçekten düşük bir ihtimal.  Bu nedenle puanını 1 puan fazladan kırıyorum, üzgünüm..

6/10

Viktor&Rolf - Spicebomb - 2012




Viktor&Rolf - Spicebomb; tütün, deri, tarçın, çeşitli biber ve baharatların kombinasyonu ile adının aksine yumuşak ve çok başarılı bir kokuya sahip. Öyle geniz yakan baharatlar falan yok içerisinde, korkutmasın yani sizi bombalı ismi.. Benim fikrimce, Flowerbomb adındaki kadın parfümlerine başarılı erkek bir partner üretelim demişler ve baharatı uygun görmüşler.

Antidote'den sonra markanın çıkardığı ikinci erkek parfümü yine markanın kalitesini çok güzel yansıtmış. Koku güzelliğinin yanında, el bombasına benzer şişe tasarımı çok şık al biblo diye evinin bir köşesine koy.. Bombamızın pimi bile var :)

Spicebomb 2013'deki geleneksel Fifi ödüllerinde resmen Adele gibiydi, tüm ödülleri götürdü.. Bence abartmaları da hakeden bir parfüm, son zamanlarda çıkan en iyi designer parfümü nedir deseniz aklıma ilk gelen parfüm Spicebomb olurdu. Zaten belirli üne ve yaygınlığa ulaştı, Bvlgari - Man In Black diye benzer bir parfüm çıkardı, Spicebomb'a benzeyen kompozisyonları HDP ve benzeri niş firmalar da bazı modellerinde temel aldılar. Bu durum da bize Olivier Polge'nin ne kadar başarılı bir parfüm ortaya çıkardığını da kanıtlıyor.

One Million gibi bir çizgide olduğunu söyleyen yorumcuların yorumlarına da denk geldim ama, bu görüşlere katılmıyorum. Koku kalitesi ve hoşluğu bakımından Dior Homme Intense gibi bir çizgiye koymak daha uygun olacaktır.

(Daha önce evde sıkılıp, dekoratif kılıçlarımla birlikte bir poz çekmiştim kendisini, kendi görselimi buraya da eklemek istedim)

Kalıcılığı ve aurası gayet başarılı, genç ve dinamik bir koku.. Sosyal ortamlarda parfümünüzün adını sordurur ve sizi farklı yönleriyle de mutlu eder.  Ben genelde designer alacak (20-28 yaş arası beyefendilere) bu kokuyu gözüm kapalı öneriyorum.. Niş versiyonu için Parfums de Marly - Herod'u denemelisiniz :).

Viktor&Rolf - Spicebomb fevkaledenin fevkinde bir parfüm, daha fazla popüler olmadan siz de kullanın..

8.5/10



1 Şubat 2016 Pazartesi

Tom Ford Private Blend - Noir de Noir - 2007


Tom Ford'un  özel koleksiyonunun en çok konuşulan üçüncü ve biraz da Tobacco Vanille ve Tuscan Leather'in gölgesinde unutulabilen Noir de Noir; bana göre koku güzelliği ve kompozisyon olarak TV ve TL'den daha anlamlı ve özel bir parfüm.

Harikulade bir öd,gül,çikolata ve paçuli kombosu, arabik od ağırlıklı parfümleri sevmeyenler de rahatlıkla kullanabilir. Topraksı ve tatlı öğeler çok dengeli bir biçimde kullanılmış.Feminen tarafa yakın bir unisex, ama erkek de rahatlıkla kullanabilir (Black orchid kullanabilen beylerimize, Noir de Noir maskülen bile kalır).  Adı gibi koyu, gizemli, sexy ve derin.

Kalıcılık ve projeksiyonu oldukça yüksek, hatta fazla spreylerseniz çok yoğun gelir ve NdN den keyif alamazsınız, boğulursunuz. Serin havalarda kullanımı daha çok keyif verecektir.. Romantik geceleriniz için çok uygun..

Tam bir baştan çıkarıcı..

9/10

28 Ocak 2016 Perşembe

Jean Paul Gaultier - Le Male - 1995



Türkçesi ile 'Errrkekk!''. Bu popüler parfümü hepiniz cok iyi biliyorsunuz. Şişesi adam seklinde olan bu parfüm, bir yerde şişe dizaynı ile mutlaka ilginizi çekmiştir.

Lavanta, vanilya ve tarçın ağırlıklı parfümümüz kendine has kokusu ile çoktan referans sayılabilecek klasikler arasında yerini aldı bile. Uzun kullanımda şahsen sıkılıyorum ama ara ara özleyip, hatırlamak istediğim de oluyor. Ünlü burun Francis Kurkdijan'ı ünlü yapan parfümdür Le Male..

Le male'in tanıtım afislerindeki adamlar genelde nonoş gibi, neden tanıtımına cool bir adam seçmemişler bilmiyorum ama farklı bir afişle daha akılda kalmak da istemiş olabilirler.

"Hocam Le male demişsin ama totoş bu :)"

22-30 yaş arası beylere uygun bir parfüm. En azindan bir parfumeriye gidip deneyin, klasiktir bu parfum genel kültür olur. Bir yerde illaki karşılaşırsınız..

6.5/10

Perry Ellis - Portfolio Elite - 2001


3 sene önce  toplu bir alışverişim sırasında edindiğim Perry Ellis - Portfolio Elite, bekar evimde "abi bi parfüm sıksana" diyen herkese boca etmeme rağmen bitmiyor.

Chanel - Platinum Egoiste' nin tatlımsı ve daha ucuz bir kopyası gibi kokuyor. Böyle cok kaliteli olmayan parfümlerde ucuz bir jenerik koku vardır, sentetiğimsi değişik bir vibe anladınız işte siz onu.

Perry Ellis markasının çoğu parfümü cacık, denediğim farklı parfumlerini de karakterli bulamadım. Olumlu ve güzel şeyler yazmışlar Fragrantica'da ama alakası yok, vasat parfüm işte. Kanmayın elite yazdığına..

4/10

Cacharel - Cacharel Pour L'Homme - 1981


80'li yıllardan çok klas bir parfümle karşınızdayım. Medyatik olmayan, hakkında az konuşulan Cacharel Pour L'Homme aradığınız gizli hazine olabilir.

Cacharel Pour L'Homme Nutmeg temalı şahane bir maskülen, lavanta, sardunya, meşeyosunu gibi zamanının popüler bileşenleri ile harmanlanmış.
Nota örgüsü ve koklaması çok keyifli, derin, anlamlı ve elegant bir koku. Salaş giyime uyum sağlayacağını düşünmüyorum, bir karakteri ve olgun bir duruşu var parfümümüzün.

Zamana iyi ayak uyduran gerçek bir centilmen.

7.5/10

26 Ocak 2016 Salı

Davidoff - Cool Water - 1988


En bilindik parfümler arasında listeleme yapılsa ilk 10'a  rahatlıkla girebilecek klasik bir parfümü mercek altına alıyorum. Öyle bir parfüm ki, kokusunun taklitlerinden kolonyalı mendiller, traş kolonyaları yapılmış. Onlarca flankeri var ( sea,summer, game, night, pure, ocean vs. vs.)

Lavanta , nane,  çeşitli yeşil otlar sucul öğelerle karıştırılmış.. Erkeksi ve oldukça freş bir parfüm ortaya çıkmış. Uygun fiyatı ve yaygınlığı sebebiyle Cool Water tam bir "PAR 101 - Parfüme Giriş" parfümü. Başka kaynaklarda CW diye kısaltırlar bu parfümü, görüp de acaba ne demek diye şaşırmayın :).

Bunun kaliteli versiyonu GIT - Green Irish Tweed'le olan "aynısı" kelimelerine katılmıyorum. Aralarında bambaşka kalite ve dünyalar var.. Keza arko traş kolonyası ve CW karşılaştırmasını da aynı derecede saçma ve anlamsız buluyorum.. Genel olarak sucul parfümlerin çoğu gibi Cool Water'da lineer bir çizgide ilerliyor.

İlkbahar, yaz ayları için biçilmiş kaftan..  Taklidi, benzeri biraz fazla var, daha ucuz yorumlanmış hallerine bir çok yerde denk geleceksiniz. Parfümler dünyasında yeniyseniz, bu klasiği bir kere de olsa denemelisiniz..  Niş parfümlerle haşır neşir oldukça zaten unutacaksınız..


10/6.5

Issey Miyake - L'Eau d'Issey Pour Homme - 1994


Japon designer Issey Miyake'nin parfümleri, benim parfümleri sevmeme ve bu hobiye baslamama neden olan parfümlerdir. İlk orjinal parfümüm anneme yanlışlıkla hediye gelen Kenzo - Jungle'in erkek versiyonu, ve ondan bir sonraki ise Issey Miyake Intense olmuştur. ( Jagler, Equal, Brüt gibi Hunca, Aromel vs. firmaların parfümlerini hesaba katmıyorum) Intense güzelmiş bir de düzünü aliyim dedim, onu da sevdim :).

Issey'in suyu; tenimde çiçeksi- citrussy olarak kalıyor. Açılışta nasıl kokuyorsa, teninizde de öyle kalıyor. Genel olarak limonsu ve beyaz çiçekler geliyor burnuma. 1994 yılında üretilmesine karşın oldukça modern, eski ve tozlu bir kokuya sahip değil.

Designer parfümleri genel olarak basit ve özgün olmayan kompozisyonları nedeniyle hep eleştiriyorum. L'eau d'Issey başarılı kompozisyonuyla özgün ,fresh ve kalıcı parfüm arayanları mutlu edecektir.

Genç, dinamik, özgür ve özgün bir yapıya sahip..Erkeklere yönelik pazarlanan bu parfümü, kadınlar rahatlıkla kullanabilir, tam bir unisex parfümü diyebilirim. 18-27 yaşlar parfümün dinamizmine daha uygun.

Kadınların "aa parfümün çok güzel, adı nedir bunun" övgülerle sorduğu parfümlerden biridir L'eau d'Issey.. Citrus tabanlı olup da bu kadar kalıcı ve farkedilir parfüm bulmak zor, hele ki designer markalarda imkansız diyebilirim.  (eski versiyonlarına nazaran günümüz versiyonlarında sanki biraz projeksiyon-kalıcılık düşmüş olabilir)

Çok şık bir klasik.. Severek kullanıyorum ve öneriyorum.

8/10

25 Ocak 2016 Pazartesi

Etro - Rajasthan - 2013


Etro; 1968'de kurulan, cool tasarımlara imzasını atan İtalyan  bir moda evi.

Parfümümüz Hindistan'ın Rajasthan diye bir eyaletine adanmış. Eyalet büyük çöllere sahip ve "The land of kings" diye geçiyor.  Bir çok kral yaşamış o topraklarda.. Bir sürü kale, tapınak, böyle tarihi değerleriyle ünlü yüz ölçümü olarak Hindistan'ın en büyük eyaleti, kültürel mirası Jainizm ve Müslümanlıktan da izler taşıyor.

Rajashtan parfüm olarak eyaletinin güzel ve parlak renklerini, Mahajara'nın sarayının (Mysore Palace)  göz kamaştıran ışıltısını gözler önüne seriyor. (çok güzel bir saray gerçekten). Mesela hindistan'ın ünlü kentlerinden Jaipur, Rajasthan eyaletinde yer alıyor. (Boucheron'un aynı isimli güzel parfümünü hatırlarsınız :) )

Üst notalarda Damascus (Şam) gülü ve limonlu bir açılışı var ve mimoza yer alırken, alt notalarında da amber, ladin ve beyaz mis, çiçeklerle pembe biber ile harmanlanmış.

Şişesinde kaşmir motifleri var, halı kilim vs. üreten bir eyalet sanırım onlara atıfta bulunmuşlar.  Parfüm sınıf olarak Oryantal koku ailesine giriyor.  Kadın olarak pazarlanmasına rağmen bir cinsiyete sahip olmayan, ve benzerine pek rastlamadığım bir koku. Baharatsı olması da Hindistan'ın ünlü baharatlarından geliyor olabilir..

Türkiye'de Beymen mağazalarından Etro'nun parfümlerini temin edebilirsiniz..
Kalıcılık, projeksiyon çok güçlü tüm gün boyunca size kendini hissettiriyor ve kalıyor. Yoğun ve tek düze bir çizgide ilerlediği için uzun kullanımlarda sıkıcı olabilir.

7/10

Acqua di Parma - Colonia Assoluta -2003


Kelimenin tam anlamı ile bu parfüme bayılıyorum.. Aslında projeksiyonlu olmaması yüzünden yarım puan kırasım vardı ama birçok parfümüm olmasına rağmen 3 şişe Assoluta bitirebiliyorsam, bu durum Colonia Assoluta'nın ne kadar güzel bir parfüm olduğunu kanıtlıyordur diye düşünüyorum.

Baştan sona doğal, yumuşak ve hoş kokan italyan citrusumuz acı portakal, bergamot, soft bir misk ve ylang ylang temelli kremsi bir yapıda..Çok spreyleseniz bile sizi yormayan, koklamaya doyamayacağınız bu başyapıt; hermes parfümlerinin ünlü yaratıcısı Jean-Claude Ellena ve Comme des Garçons'da başarılı parfümlere imza atan Bertrand Duchaufour tarafından ortaklıkla geliştirilmiş.

O bir unisex, o bir italyan, o zarif, o elegant, o kibar, o temiz..  Sabunsu parfümlerin en iyi örneklerinden biri diyebilirim Colonia Assoluta için..Temizliğin ve ferahlığın çekiciliği var Colonia Assoluta'da..  Güzel giyimli ve bakımlı insanlar için.. Kadınlar da rahatlıkla kullanabilir..

Kolonya gibi kokuyor diyen de oldu, muhteşem kokuyorsun buna bayıldım diyen kadınlar da .. Ben limon kolonyasına benzetenleri burunsuz olarak adlandırıyorum. Creed'in sentetik freş parfümleri bu kadar hypelanırken, AdP gibi cevherlere büyük haksızlık edildiğini düşünüyorum..

Her ortama, her yaşa, her kıyafete ve her mevsime uygun..  Evet biraz kalıcılık ve projeksiyon problemi var(10 sprey bana 8-10 saat performans ile gidiyor), o yüzden fazla spreyliyorsunuz ve hızlı bitiyor..

Ama olsun şahane kokuyor ve bir şişe daha alırsınız ne olacak :)..

10/10

Frapin - 1270 - 2010


Frapin ailesinin markayı kurdukları yılı taçlandırmak adına yaptırdıkları 1270, Frapin'in ünlü konyaklarına da atıfta bulunarak yaratılmış.

Ananas - bal - kurumuş meyveler - kuru erik - kakao - vanilya - fındık - kahve - tonkaa ohoo ne ararsan var, Frapin - 1270'nin nota örgüsünde.

Bu değerli parfüm boozy, reçinemsi ve gourmand bir tatta ilerliyor. Kaliteli bir şarap - konyak arası bir çizgisi var.. Çok ateşli ve seksi bir havası var diyemem ama gizemli, huzur dolu ve keyifli .. Şömine başında içilen kaliteli bir şarap gibi Frapin - 1270..

Benim tenimde performans, kalıcılık ve projeksiyonu ortalama oldu.. Frapin - L'humaniste pek kalıcı olmadığı için çekiniyordum ama performans beklentim de düşük olunca beni üzmedi diyebilirim.

Kilian'a da bolca parfüm tasarlayan Sidonie Lancesseur tarafından yapılmış güzel bir şaheser.. 25+ üzeri beylerimiz ve kadınlarımız rahatlıkla kullanabilirler.

8.5/10

Viktor&Rolf - Antidote - 2006


Öncelikle bu parfümün geleneksel Fifi ödüllerinden 2007 yılında "En iyi niş erkek parfümü ödülü"nü ve ayrıca "En iyi dizayna sahip erkek parfümü" ödüllerini aldığını belirtmemde ve dikkatinizi çekmemde fayda var. Parfümü dizayn edenler parfümümüzü "tüm negatifleri pozitife çeviren sihirli bir iksir" olarak tanımlamışlar ve Antidote(panzehir) adını uygun görmüşler.

Çok şık bir şişesi ve kutusu var. Zaten Viktor&Rolf diğer parfümlerinin sunumlarında da oldukça başarılı bir marka..  İki ünlü parfümör kokuyu, bir ünlü designer da kokunun şişesini tasarlamış ve bu harika kokuyu sunmuşlar bize..

Kokunun içeriği çok kalabalık ve güzelce harmanlanmış.  Tarçınlı, tütsülü (soft ve hoş bir tütsü), vanilyalı böyle zaman zaman Starbucks'un kışın yaptığı gingerbread latte'sini hatırlatan tatta, kimi zaman çiçeksi lavantalı, yaseminli, nerolili..  Çok zengin bir içeriği var.. Nereye çeksen oraya gider, oryantal-odunsu diye sınıflandırmışlar ben de öyle diyeyim rahatlayayım.

Kokusal anlamda tarifi zor V&R Antidote'un, farklı, modern ve güzel koktuğunu söyleyebilirim. Ofiste çalışan bir kadın arkadaşım bu parfümünü beğenmedim dese de, bu Antidote'un gerçekten özgün ve başarılı bir parfüm olduğunu değiştirmeyecektir :).

Kalıcılığı iyi olmasına rağmen, tene yakın bir projeksiyonda sakin bir havada ilerliyor. Öyle buram buram kokmasını beklemeyin.  Bir sonbahar gününde sakince parkta yürümek gibi bir şey Antidote..

Bu güzel bebeğin üretimi durduruldu. Bulmak gitgide zorlaşırken, Sevil parfümeri'lerde bulunan son birkaç tane parfümden edinip, stoklarınızı yapsanız iyi olur.

8/10

24 Ocak 2016 Pazar

Loewe - Loewe 7 Natural - 2012


İçinde bulunan 7 notasından 6'sı doğal (yuzu, acı portakal, tütsü, pembebiber, sedir ve vetiver) sadece misk sentetik olarak açıklanmış,  o da muhtemelen hayvansal miskler yasaklandığından ötürü olabilir.

Bir hafta civarı spreyleyip test etme fırsatı buldum, bu parfüm güzel parfüm arkadaşlar..
Citruslu üst notaların üzerine, genel tema olarak vetiver ve tütsü tabanlı bir parfüm yapmışlar.
Tütsüsü tam kıvamında olmuş, hafif, yormayan, tam o kilise kafası tütsüsü çizgisine varacakken bırakmışlar bu da daha spor bir hava katmış.Zaten parfümün renginin, şişesinin ve tarzının spiritüel veya öyle bir tütsüye ihtiyacı yok.

Benim gibi Encre Noire'in güzel bir parfüm olduğunu kabul edip, fakat o sert tütsü kullanımından dolayı kullanamayanlardansanız Loewe 7 Natural size ilaç gibi gelecek.. Bir cümle ile açıklasam Encre Noire'nin sert kenarlarının törpülenmişi ve yazlık hale getirilmişi derdim.

Loewe 7 parfümünün yazlık flankeri olarak üretilmiş,  Loewe 7 adlı parfümü deneyimleyemedim o yüzden karşılaştırma yapmayacağım.

Genel olarak yaz-ilkbahar kokusu 25 yaş üzerine önerebileceğim cinsten.. Reklam filmi ve afişlerde matador kullanmışlar ama ben bağdaştıramadım, öyle kirli bir kokudan ziyade freş ve nemli vetiver parfümü olarak düşünebilirsiniz.. Vetiver sevenlerin hoşuna gidecektir..

Hoş bir bir yazlık alternatifi olabilir. Kendi tarzı parfümlerle kıyaslayınca performansı da tatmin edici..

7.5/10



20 Ocak 2016 Çarşamba

Christian Dior - Dior Homme Intense (DHI) - 2011 - Yeni Formül


Bu yorumu hazırlayabilmek için eski-yeni 2 formülü de iki farklı elimin üzerine sıktım. Zaten iki parfümü de daha önce üzerimde de deneyip kullandım.Dior Homme Intense'nin yeni versiyonu parfümü ilk kez deneyenler için güzel bir parfüm olacakken, eski versiyonu koklamış olanlar için bir hayalkırıklığına yol açması çok muhtemel.

Biten şampuanın içine su ekleyip biraz daha kullanırsınız ya, sanki eski formüle öyle yapmışlar, şişelemişler yeniden piyasaya sürmüşler.  Projeksiyonu, kalıcılığı sanki o sexyliğini de almışlar..
Eski parfümün bi ağırlığı aurası vardı, yeni versiyonda 2-3 saat içinde tene yakın bir parfüm izlenimini veriyor.  (Yeni parfümde 2-3cm projeksiyon alıyorum - eskisinde 10-15cm)

Koku olarak eski parfümle kardeş oldukları belli, çok ufak farkları var, koku yine sexy, hoş ama artık o vahşiliği yok daha naif ve çekingen..İlk defa deneyenler üzülmesinler, Yeni formül de marketteki diğer designer parfümlerinden çok çok daha başarılı bir parfüm..

Dior Homme Intense parfümseverlerin çok konuştuğu bir klasiktir , 20-30 yaş arasındakilere hep önermişimdir. Öyle de devam edecek..


Şahane bir iris..

8/10

Christian Dior - Dior Homme Intense (DHI) - 2007 - Eski Formül


Eski formüllü Dior Homme Intense için gelmiş geçmiş en başarılı 5 designer parfümü arasında liderliğe oynar diyebilirim. Bu muhteşem parfüm, muhteşem bir vanilya-iris kombosuna sahip. Dior Homme'un daha genç versiyonu..Dior Homme'daki o ruj vibe'ını inceden bunda da alabiliyoruz, muhteşem sexy, kalıcı, projeksiyonlu inanılmaz bir koku.. Francois Demachy'nin ellerinden öpmek gerek bu parfüm için (bir de Acqua di parma - Colonia Intensa için ;) )..

Fazla söze gerek yok, daha önce eski formül Dior Homme Intense denemediyseniz, çok şanssızsınız çünkü yenisi eski formülünden çok uzakta.. Ve ebay'de satılan eski vintage şişeleri ortalama niş parfümlerden bile daha yüksek fiyatlara satılıyorlar..
Elegant, zengin, baştan çıkarıcı bir koku ve kadınların da muhteşem hoşuna gidiyor. Test ettim , onayladım..  Tam bir chick magnet..

İşin özü tam bir başyapıt.. Daha önceden test ettiyseniz çok şanslısınız..
Denk gelirseniz gözünüz kapalı alın!

10/10