19 Aralık 2017 Salı

MDCI Parfums - Chypre Palatin - 2012



Dilerseniz benim ilginç bulduğum chypre kelimesinin hikayesi ile bu parfümü yorumlamaya başlayalım. Coty firmasının 1917'de ürettiği Coty - Chypre adlı kadın parfümünden sonra, şipre diye adlandırılan bir koku grubu oluşmuş ve Chypre Fransızca'da Kıbrıs demekmiş. Coty - Chypre(Kıbrıs) adlı parfümünde, aşkın ve güzelliğin tanrıçası Venüs'ün doğduğu yer olarak tanımlıyor Kıbrıs'ı.
Coty - Chypre'de kullanılan ana notalar, meşe yosunu, laden, paçuli, bergamot'lu bu koku tarzı ve bu tarza yakın parfümler(genelde kadın parfümleri) o günden günümüze şipre olarak adlandırılmış.Şimdilik Coty'i bir kenara bırakalım ve MDCI - Chypre Palatin'e geri döenelim.

MDCI'in resmi sitesindeki yakıştırmaya göre "Chypre Palatin, ancak Çarların giyebileceği nadir bulunan sırmalı ipek kumaşlar veya samur kürküyle kıyaslanabilir. Günlük giyime uygun, sofistike, sıcak, kıymetli, soyut ve kolaydır." Buradan yola çıkarak MDCI Parfums'un Chypre Palatin'i de özetle Kraliyet Şipresi anlamına geliyor diye tahmin ediyorum. (palatin: asil, kraliyetten gelen)

Parfüm dünyasının ünlü keltoş burunu Bertrand Duchaufour'un şahhane tasarımı Chpyre Palatin, meşeyosunu, farklı reçineler, aldehitler, erik, ladin, vanilya ve çeşitli çiçeklerden oluşuyor. Bertrand Duchaufour oldukça pahalı bir özüt alma tekniği ile IFRA'nın meşeyosununda yasakladığı molekülü ayırmış ve Chypre Palatin'de doğal meşeyosununu kullanabilmiş(kaynak:kafkaesqueblog).

Reçineler, vanilya ve benzoin'in tatlılığı, hafif hayvansı ve çiçeksi-sabunsu bir dokunuşla muhteşem harmanlanmış. Gerçekten nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum, açılışından sonra kadife gibi, ipek gibi dersiniz ya hani yumuşacık devam ediyor, vintage parfümlere göz kırparken aynı zamanda çağımıza da ayak uyduruyor. Bu kadar farklı notanın bu derece birbirinin üzerine basmadan ahenkle dansetmesi, gerçekten ayakta alkışlanacak cinsten.Her şey birbirine o kadar uyumlu ki, Palatin'i koklarken, perdeler açıldı, orkestranın şefi batonlarını sallamaya başladı ve kulaklarımda Vivaldi çalmaya başladı..

MDCI - Chypre Palatin muhteşem bir parfüm fakat her gün fıslatmaya uygun bir parfüm olduğunu düşünmüyorum(versatil değil). Günlük kullanımı benim açımdan zor olmasına rağmen yine de koleksiyonumda mutlaka bulunsun isterim. Chpyre Palatin'in performansı fiyatı kadar yüksek olmasa da oldukça yüksek, bende tüm günü rahatlıkla çıkarıyor. Fiyatlarına itiraz edebilirsiniz ama MDCI boş parfüm yapmıyor.

Biraz vintage tadında bir parfüm olduğu için, belli bir yaş isteyeceği aşikar. Erkek kullanımına yakın bulmakla birlikte, kadında da doğru kombinle çok sexy olacağını düşünüyorum.

Sıradışı zarafet!

9/10

1 yorum:

  1. parfümler.gen.tr sahibiyim. emre@perikiz.com irtibatlasmayı isterim. İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil