19 Aralık 2017 Salı

MDCI Parfums - Chypre Palatin - 2012



Dilerseniz benim ilginç bulduğum chypre kelimesinin hikayesi ile bu parfümü yorumlamaya başlayalım. Coty firmasının 1917'de ürettiği Coty - Chypre adlı kadın parfümünden sonra, şipre diye adlandırılan bir koku grubu oluşmuş ve Chypre Fransızca'da Kıbrıs demekmiş. Coty - Chypre(Kıbrıs) adlı parfümünde, aşkın ve güzelliğin tanrıçası Venüs'ün doğduğu yer olarak tanımlıyor Kıbrıs'ı.
Coty - Chypre'de kullanılan ana notalar, meşe yosunu, laden, paçuli, bergamot'lu bu koku tarzı ve bu tarza yakın parfümler(genelde kadın parfümleri) o günden günümüze şipre olarak adlandırılmış.Şimdilik Coty'i bir kenara bırakalım ve MDCI - Chypre Palatin'e geri döenelim.

MDCI'in resmi sitesindeki yakıştırmaya göre "Chypre Palatin, ancak Çarların giyebileceği nadir bulunan sırmalı ipek kumaşlar veya samur kürküyle kıyaslanabilir. Günlük giyime uygun, sofistike, sıcak, kıymetli, soyut ve kolaydır." Buradan yola çıkarak MDCI Parfums'un Chypre Palatin'i de özetle Kraliyet Şipresi anlamına geliyor diye tahmin ediyorum. (palatin: asil, kraliyetten gelen)

Parfüm dünyasının ünlü keltoş burunu Bertrand Duchaufour'un şahhane tasarımı Chpyre Palatin, meşeyosunu, farklı reçineler, aldehitler, erik, ladin, vanilya ve çeşitli çiçeklerden oluşuyor. Bertrand Duchaufour oldukça pahalı bir özüt alma tekniği ile IFRA'nın meşeyosununda yasakladığı molekülü ayırmış ve Chypre Palatin'de doğal meşeyosununu kullanabilmiş(kaynak:kafkaesqueblog).

Reçineler, vanilya ve benzoin'in tatlılığı, hafif hayvansı ve çiçeksi-sabunsu bir dokunuşla muhteşem harmanlanmış. Gerçekten nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum, açılışından sonra kadife gibi, ipek gibi dersiniz ya hani yumuşacık devam ediyor, vintage parfümlere göz kırparken aynı zamanda çağımıza da ayak uyduruyor. Bu kadar farklı notanın bu derece birbirinin üzerine basmadan ahenkle dansetmesi, gerçekten ayakta alkışlanacak cinsten.Her şey birbirine o kadar uyumlu ki, Palatin'i koklarken, perdeler açıldı, orkestranın şefi batonlarını sallamaya başladı ve kulaklarımda Vivaldi çalmaya başladı..

MDCI - Chypre Palatin muhteşem bir parfüm fakat her gün fıslatmaya uygun bir parfüm olduğunu düşünmüyorum(versatil değil). Günlük kullanımı benim açımdan zor olmasına rağmen yine de koleksiyonumda mutlaka bulunsun isterim. Chpyre Palatin'in performansı fiyatı kadar yüksek olmasa da oldukça yüksek, bende tüm günü rahatlıkla çıkarıyor. Fiyatlarına itiraz edebilirsiniz ama MDCI boş parfüm yapmıyor.

Biraz vintage tadında bir parfüm olduğu için, belli bir yaş isteyeceği aşikar. Erkek kullanımına yakın bulmakla birlikte, kadında da doğru kombinle çok sexy olacağını düşünüyorum.

Sıradışı zarafet!

9/10

18 Aralık 2017 Pazartesi

Penhaligon's - Sartorial - 2010


Penhaligon's un Sartorial'ı metalik ve tatlı barbershop lavantası olarak özetlemem mümkün, buharlı ütüyü kıyafetinize buharla basarken böyle demir-buhar karışımı değişik bir koku gelir ya ona benzer bir bir kokusu var ve (zaten Sartorial ismine atıf buradaki metaliklikten kaynaklanıyor olmalı)içimi bayan benim çok da sevemediğim bir tatlılığı var (nedense bal ve balmumu kaynaklı olmadığını düşünüyorum). Çünkü içimi bayan tatlılık Geoffrey Beene'nin Grey Flannel'inde de, Caron Pour Un Homme'unda da var. Lavanta'nın kullanımından veya metalik hissiyatından kaynaklanıyor olabilir.

Vintage Brut'e benzetenleri haklı buluyorum benzer bir tarzda parfüm fakat, ben Brut'ü Sartorial'a tercih ederim, çünkü daha kullanılabilir buluyorum. Bu da Brut'un o rahatsız edici o tatlılığa sahip olmaması sebebiyle.

Bu parfümü Invasion Barbare ile karşılaştırmayı, Green Irish Tweed için Cool Water'a yakıştırması gibi yorumluyorum.. Invasion Barbare parfüm olayının en top noktasında değerlendirilmeli, Sartorial ise bence designer çapında bir parfüm.

Yine de güzel parfüm, içimi gıcıklamasa zevkle kullanırdım. Yine de koklamaktan alıkoyamıyorum kendimi :)

Sevenlerine saygı ve selamlar diyip şuraya bir adet 7 bırakıyorum.

7 / 10

13 Aralık 2017 Çarşamba

Amouage - Figment Man - 2017


Amouage'in yeni parfümlerinden Figment'i deneme şansım oldu, renkli şişesiyle sucul bir parfüm beklentisi yaratsa da Amouage daha önce hiç girmediği bir topa girmiş, topraksı-hayvansı bir parfüme imza atmış. Tamam Amouage - Gold'da da bir hayvansılık var ama o balzamik-çiçekli ve göşterişli bir havada iken, Figment şaşası olmayan, hayvansı ve  kirli kokuları sevenler için üretilmiş gibi görünüyor.

Hayvansal deyince muhtemelen belli başlı parfümler geliyor aklınıza, yine benzer noktaları olmakla birlikte kendi içinde farklılaşıyor. Ne bir Musc Ravageur gibi seksi ve kışkırtıcı, ne de Kouros gibi sabunsu bir barbershop kafası var, MKK gibi de çiçekli miskli-kirli yapısı da yok. Hangisine yakın buldun derseniz, topraksı yapısı da Coromandel gibi hayvansala kayan paçulilerden bir makas alıyor, ve hayvansallığı Masque Milano'nun Montecristo'sunu andırıyor diyebilirim.

Bu arada yukarıda diğer saydığım hayvansalları Amouage - Figment'e tercih ederim, Montecristo özellikle benzer çizgide bir gömlek üstte bir kompozisyon.

Amouage madem hatrı sayılır niş bir markayım, animalic kokuları seven belirli bir kitleyi de kendime çekebilir miyim endişesi taşıyan bir parfüm yapmış.

Kullandığı malzemeler üst kalite olsa da, günün sonunda benim için kullanması ve sevmesi zor bir parfüm oldu.

7/10


Ineke - Gilded Lily - 2010

Ineke'nin alfabetik koleksiyonunu kısaca yorumlamaya devam ediyoruz, Gilded Lily Ineke'nin diğer parfümlerine nazaran biraz daha hoş, çiçekli-meyveli bir parfümü diyebilirim.

Zambak, meşeyosunu, greyfurt, ananas, paçuli falan yazmışlar içeriğine, fena bir koku değil ama öyle çok da güldürmedi şimdi.

Bir kere üzerime sıkıp adam gibi samplelayabilirim, ama yine de aboooow ben ne sıktım bu ne güzel koku denilecek gibi değil..

5.5/10

6 Aralık 2017 Çarşamba

Byredo - Gypsy Water - 2008


Gypsy Water için Ardıç, biraz biber, citrus ve vanilya karışımı hafif şekerli odunsu bir parfüm orta halli bir parfüm diyebilirim. Gypsy Water fragrantica'da çok konuşulan bir parfümdü, belki beklentilerim yüksekti,

Byredo'nun Pulp'ını çok değişik ve hoş bulmuştum, ama Çingene suyu hiç beklediğim gibi çıkmadı.. Hele o yüksek etiketiyle bu vasat parfümü kör-alış(blind-buy) olarak almak benim için hata oldu diyebiliriim.

Kartonda güzel kokuyor ama tenimde tam bir hayalkırıklığı oldu. Üzdün Byredo!

Kadınlar çok beğeniyorlar bu parfümü anlayamadığım bir şekilde, başarılı bir compliment getter, ama bu parfümü sevmediğim gerçeğini değiştirmiyor.

5/10

Yves Saint Laurent - La Nuit De L'Homme - 2009


Ahh ahh La Nuit De L'Homme, 2009'un en çok konuşulan ve en bomba parfümüydü, parfüm reformülasyonlarından sen de nasibini alanlardan olmuşsun. Çıktığı dönemin tüm parfüm ödüllerini alan, dillerden düşmeyen ve bir sürü flankeri üretilen La Nuit de l'homme'u dilim döndüğü kadar anlatayım.

La Nuit de l'Homme kakule ve lavantanın dansını sunuyor, aromatik ve keyifli bir parfüm.Gece kokusu havası var parfümde, genç çapkın bir iş adamı kafasında kadınların oldukça beğendiği parfümlerden biri. Oldukça enerjik ve keyifli bir parfüm La Nuit De L'Homme.

Bu parfüm çıktığında bazı sert eleştriler aldı. YSL'nin Rive Gauche, M7, Jazz gibi ağır toplarının arasına La Nuit de l'Homme'u yakıştıramayanlar oldu.Günün sonunda bana soracak olursanız, Dior Homme, Dior Homme Intense, Fahrenheit, Spicebomb gibi elle sayılır başarılı designerlar arasına girebilecek, modern ve seksi bir parfüm.

Gelgelelim ne değişti, YSL - La Nuit de l'Homme'un eski versiyonu, oldukça güçlü bir yayılıma ve kalıcılığa sahipti, bunu ağır bulanlar da L'homme alır onu kullanırlardı herkes mutluydu. Ama şimdiki versiyonunda 3 saat önceki sıktığım parfümü bile zor kokluyorum, koku genel olarak %90 aynı iskelette ama sanki içine su basmışlar, zayıflatmışlar.

Dolasıyla fazla sulu ayran hesabı, normal kokusundan da farklıymış gibi bir izlenim de oluşuyor. Yani eski keyfini vermiyor diyebilirim.

Yine de, parfümünüzün ismini sorarlar, deli gibi övgü alırsınız (daha taze başıma geldi;"-bu parfümün iyiymiş sen bu işi biliyorsun")

Deneyin, denemeye değer.. Ama yine de gözlerim yaşlı, içimde yangınlar, ahh nerde o eski designerlar!

Reformülasyon La Nuit
6.5/10
Eskisi için
8.5/10

Ineke - Balmy Days & Sundays - 2006


Bir önceki Ineke yazımda, Chemical Bonding'in ne kadar deterjanımsı olduğundan bahsetmiştim ya hani, bu Balmy Days & Sundays ise benzer segmentte farklı bir markanın deterjanı gibi olmuş. O persilse bu da tursil.

Ineke parfümlerindeki yeşil çay, otlar vs. yeşil öğeleri ferah olarak kullanmaya çalışırken, persilmatik ve türevlerine katılacak ortalama kokular ortaya çıkarmış. Azıcık hanımeli kokusu da aldım diyelim, tursil hanımeli bahar temizliği.

3/10

Ineke - Chemical Bonding - 2006


Ineke - Chemical Bonding size güzel bir temizlik deterjanı deneyimi sunuyor, kendisini yüksek fiyatlı kötü bir designer parfümü denemesi olarak görüyor ve 3 tane hayırla elveda diyoruz.

Temizlik hissiyatını, detarjan veya prilliğe kaçmadan çok çok güzel veren parfümler varken, macera aramayalım hocam!

4/10

Aedes de Venustas - Oeillet Bengale - 2014


Aedes de Venustas'ın Signature'unu kokladıktan sonraki hayal kırıklığı ile valla Oeillet Bengale parfümünü korkarak koklayabildim.

Neyse ki, korktuğum başıma gelmedi, baharatlı bambaşka bir parfüm ile karşılaştım.

Oeillet Bengale buram buram karanfil kokuyor hem bu baharat olarak küçük karanfillerden, hem de kırmızı karanfil çiçeği gibi kokuyor, biraz tarçın biraz da karabiber..  Eskilerin maskülenlerinde çok olurdu tarçın-karanfil komboları oraya götürdü getirdi, modern yaklaşımı yüzleri güldürdü.

Koku genel olarak geçer not aldı benden, ama yılda bir kere bile özleyip sıkacağımı düşünmüyorum.

6.5/10

30 Kasım 2017 Perşembe

Paco Rabanne - Black XS - 2005


Çilekli-gofret tadında meyveli-baharatlı bir parfüm olan Black XS, ortalama bir designer parfüm nasıl olmalı sorusuna adeta bir cevap veriyor.

Altın külçesi olarak bilinen One million adlı balon kadar popüler olamaması üzüntü verici ama yine de Black XS'in belli bir kitlesi var.

Zippo gibi açılan şişesi, şişesindeki gül motifini falan severim. Lineer bir parfümdür, tatlı-meyvemsi sentetik yapısı genç kızların hoşuna gider, üniversiteli cipcop parfümlerinden biri işte, yazdırtmayın bana.
(Zara Gold - Black XS'in bir kopyası diyebilirim,fena değildir ucuzculara öneririm.) 
(Bu vibedaki Diesel (Yumruk - Dövme) - Only The Brave Tattoo versiyonunu da kesinlikle almayın, o da bunun en leş kopyasıdır.)

Ayrıca Black adı sizi yanıltmasın, siyah falan değil tatlı meyveler var ya bunun neresi siyah. Fena parfüm değil, parfüme yeni başlayanlar için günlük parfüm tadında idare etmelik.
Güzel parfüm ama günün sonunda sıradanlıktan kurtulamıyor, markette bunun 5-10 liralık deodorantını bile yaptıkları için(rexona sanırım, ki neredeyse aynı kokuyu vermişler)

Bu parfümün notalarında çilek var mı yok mu, en büyük tartışma konusudur, sizce var mı? Yorumunuzu alta yazın.

Teenager ve genç yirmili yaşlarda kullanın, sonrasında kesmez!

6/10

27 Kasım 2017 Pazartesi

Ineke - Hothouse Flower - 2012


Ineke'lemeye devam edelim, Hothouse Flower serinin  Diptyque Philosykos'u diyebilirim.  Gardenya ve incir- incir yaprağı kombosundan oluşmakta..

Severek okuduğum ve üstat bildiğim gurmekokular Ineke'lerin çiçek kullanımlarını Frederic Malle ile karşılaştırıp, onun kadar güzel dokunuşları var diyince 2 şişe parfümünü alıp birçok parfümünü de sampleladım.

Hothouse Flower, beyaz çiçekleri ve incir seven hanımefendiler için uygun bir koku olabilir. Ladeese'nin indirimi bitmeden yapıştırın derim.

6.5/10

Aedes de Venustas - Signature - 2012


Adı geçen parfüm, brandroomdan sonra da Ladeesse mağazasında da indirime girince malum merak ettim, birkaç parfüm satın aldım yanında sample olarak göndermişler ben de sample olarak deneyeyim dedim.  (artık önce kağıda sonra vücuda sıkabiliyorum, boş parfümleri sıkmıyorum tenime şekerim)

Çamurlu bir toprak, domates salkım veya yaprağı kokusu, sert hoşuma gitmeyen bir vetiver ve keskin bir koku ışgın olabilir. Normalde benzer notaları kokladım ama bu mide bulantısı ve şiddetli bir baş ağrısı verdi. Kokuyu da hiç sevmedim, ne kompozisyon ne de nota olarak..

Neden bin küsür liradan, üçyüzlere indiğine şaşmamalı diyor..  Fragrantica vb. platformlarda yapılan yorumlara şaşıyorum.

2/10

23 Kasım 2017 Perşembe

Frederic Malle - French Lover - 2007



Melekotu, vetiver ve tütsü'nün güçlü topraksı bir kombinasyonundan meydana gelen French Lover'da kalite buram buram hissediliyor.  Parfümün sonlarına doğru da hoş bir sedir eşliğinde odunsu-otsu bir şölen yaşıyorsunuz. Ormanda gezer gibi, yemyeşil ve şaşırtıcı derecede doğal kokuyor.

Eğer Guerlain - Vetiver gibi güçlü vetiver kokularını ve biraz da tütsülü parfümlerle aranız varsa French Lover'a bayılırsınız diyebilirim. French lover; Sycomore, Vetiver Extraordinary gibi top klas Vetiver parfümlerine saygı duruşunda bulunurken, asla onlara benzemiyor ve kendi kafasında takılarak efsane vetiverler listesine üst sıralardan dahil oluyor

Silaj ve kalıcılık da kompozisyonla uyumlu, oldukça güçlü ve yerinde, oldukça da erkeksi bir yapıda olduğunu düşünüyorum, kadınlara uyacağını düşünmüyorum.

Parfümün çok başarılı ve orjinal bir kompozisyon olduğunu söyleyip, hakkını vereyim ondan sonra öldüreyim.

Şakası olmayan, katı, disiplinli, mesafeli, resmi, mimiksiz ve aşırı ciddi bir parfüm French Lover. Ben ferah ve sabunsu vetiver kafasında olanlardanım, benim için Creed - Original Vetiver olsun, Vetiver Babylon olsun temiz kokayım kafam rahat olsundur. Vetiver Extraordinary'i French Lover'a tercih ederim, çünkü vetiver-tütsü kombinasyonu benim keyif aldığım bir kombinasyon değil. Mesela, Encre Noir'i de beğenmekle birlikte rahatsız olurum.  French Lover için şahsi görüşümse Encre Noir'in keşke niş versiyonu olsa, gelebileceği en doğal, en modern ve kaliteli noktaya getirsek dediğimiz nokta sanırım Frederic Malle - French Lover olurdu.

Fransızlarla genel olarak çok anlaştığım söylenemez, diğer yazılarımda da görürsünüz. Bu kadar resmiyet, pokerface ve soğukluk bana fazla, French Lover şişem yeni sahibine giderken, parfümün hakkını da puanlandırma olarak veriyorum. 

Çirkin, başarılı, somurtkan bir Fransız iş adamı!

8/10


16 Kasım 2017 Perşembe

Ermenegildo Zegna - Italian Bergamot - 2012


Zegna'nın Essenze serisi, Estee Lauder Zegna'nın parfüm haklarını satın aldıktan sonra çıkardıkları söz niş serisinin adı. Amouage, Creed gibi niş firmaların çapını büyüme hızını gören designer parfüm evleri, bu niş pazarındaki fırsatı gördü ve farklı şişeler özel seriler altında parfümler üretmeye başladı.

Ermenegildo Zegna - Italian Bergamot'da bu serinin parfümlerinden biri.

5 kelli felli burun birleşip bu parfümü mü yaptınız ve niş diye pazarlayacaksınız. Çok ayıp ediyorsunuz, sıradan bir designer parfümünden çok da iyi olmayan Italian Bergamot, o fiyata bu kaliteyi hak etmiyor.

Tam bir pazarlama hamlesi olmuş, bir heyecanla voleyi vururuz, güzel bir şişe stand tasarladık mı, bir çok satış noktasında da olduk mu tamamdır, birilerine itekleriz demişler..

Olmadı.

4.5/10


Armani - Prive - Vetiver Babylon - 2008


Vetiver Babylon, Armani'nin niş serisi olan Prive serisinin yazlık bir kokusu. Adını niye Vetiver d'Hiver diye değiştirmişler anlamadım, eski ismi daha güzeldi..

Neyse çok uzatmayayım, böyle hafif citrusları ve temiz vetiver seviyorsanız, yaz aylarında spreyine abanmalık keyifle kullanılabilir tertemiz iç ferahlatan bir parfüm Vetiver Babylon.. 2008 FIFI ödüllerinde yeni niş ödülünü de almış.

Hafif citrusları seviyorsanız, 3-4 saatlik sizi rahatlatacak bir parfüm, bence denemeye değer.

Fiyatı yüksek ona katılıyorum, bana kalırsa indirimde denk gelirsem patlatırım bir tane yoksa da özellikle aramam.

7/10

Pheadon - Tabac Rouge - 2013


Tom Ford - Tobacco Vanille'ye benzer güzel bir parfüm çıkmış dediler.
- Merak ettikk miiii? 
- Eveeet!
- Saygı duymalı mıyız?
- Hayır.

Bir parfümün başka bir parfüme benzemesi okey ama %80-90 oranlarında aynı olması, onun bir kopyası olduğu anlamına geliyor.

Ben çok büyük bir fark göremedim aralarında, yine bir kopya parfüm girişimi, ucuz fiyata TV sahibi olmak isteyenleri avlama çabaları.

Bu tarz hareketler koca firmayı Montale gibi çakmacı olarak görmeme sebep oluyor ve markanın çıkardığı 20-25 tane diğer parfümlerini deneyesim bile gelmiyor.

Yani fena kopya değil de, TV varken nabıcan abicim bunu, bi de öyle Türkiye'de yaygın da değil. Salla gitsin.

5/10

Armani - Eau Pour Homme - 2013

30 sene sonra Armani - Eau Pour Homme'unu tekrar piyasaya sürdü. Eski versiyonunu bilmiyorum(kesin ayı gibi değişmiştir) ama biraz modern biraz eski tatta, Christian Dior - Eau de Sauvage kafasında bir parfüm Armani - Eau Pour Homme.

Bergamot, mandarin, nutmeg ve meşeyosununu temiz kokacak şekilde harmanlamışlar, keskin köşeleri de törpüleyip yarı-jenerik modern amca parfümü yapmışlar.

30'lu-40'lı yaşlar kafası, beyefendi adam citrusu!

6.5/10


15 Kasım 2017 Çarşamba

Afnan - Supremacy Silver - 2013


Dubai'ye oldukça yakın merkezli olan Sharjah merkezli bir arap açık parfümcüsü imajı veren Afnan, Supremacy Silver adlı parfümü ile bir Creed Aventus klonu yapmış.

Aventus'un üçte biri fiyatına, Aventus kokusuna da oldukça yakın bir parfüm yapabilmişler gerçekten. Nasıl ki Montale - Aoud Leather neredeyse Tom Ford - Tuscan Leather ile birebir olduğu halde, Tuscan'ın verdiği hissiyatın yarısını veremiyorsa, Afnan'da bu aradaki nüans veya ince farklar yüzünden (ya da Creed'in marka konumu ve algısı bu durumu böyle yapıyor), elinde sonunda yine size Creed Aventus'u özletmiş, merak ettirmiş oluyor.

Tamam fena koku değil ama sonunda züğürt tesellisi be hocam.
(Aslında yorumlamazdım bile bu parfümü ama illaki merak edenler vardır.)

5.5/10

Amouage - Lyric Man - 2008

Lyric, Amouage'ın diğer güllü ağır parfümlerinden farklı olarak günlük kullanıma uygun ve yumuşak bir yapıda ilerliyor. Lyric, Amouage'in eski parfümlerinden biri olmasına rağmen biraz underrated bir parfüm olarak kaldı diyebilirim. Çünkü firma diğer markalara uyum sağlamak adına patır patır yeni parfümler üretiyor, bu yeni ticari kaygı ve parfümleri çıkarırken de Amouage fanlarını üzecek saçma çalışmalara imza atıyorlar. Yeni parfümseverler de firmanın ağır topları Jubilation, Dia, Epic, Reflection'u denerken veya yeni çıkanlara bakarken sıra Lyric'e gelmiyor :).

Lyric'te Amouage gerçekten farklı bir yaklaşım gerçekleştirmiş, sabunsu-çiçeksi bir kombinasyonla hakikaten şiir gibi bir parfüm yapmış. Hani bazı lüks markaların saç ürünleri olur, saç kremi, şampuanı veya yağı vs.'si ve şahane kokar, Lyric de pahalı bir şampuan kokusunu andırıyor. Koku olarak farklılar ama tarz olarak Lyric Man'e yakın olarak LM Parfums'un başarılı parfümü Sensual Orchid adlı parfümünü verebilirim.

Performans ve silaj yüksek, bu konuda beklentisi olanları üzmüyor. Koku biraz çizgisel ve düz ilerliyor, koku gelişimini takip etmeyi sevenler için biraz sıkıcı bir şiir olabilir Lyric (herkes şiir sevmek zorunda değil)

Parfüme gül notası dahil oldu mu, bir feminen durum oluşuyor, Lyric bence maskülen bir kokudan ziyade feminen bir parfüm ama iyi bir kombinasyonla her türlü kotarılabilir. (Black Orchid sıkan ne maçolar, ne yiğitler gördü bu gözler =)) Yine de tarzı tutturmak için, bence casual'den ziyade bir gömlek etkisiyle durumu kurtarmakta fayda var.

Kokunun rengi kırmızı ve siyah olmalıydı ki öyle de, kutusuna ve şişesine muazzam yansıtmışlar ki parfümün duygu ve düşüncesini Epic, Honour, Gold vb. parfümlerinde de çok iyi yansıttıklarını düşünüyorum.
Amouage Lyric, esintili bir terasta duygusal bir tango dansı yapmak gibir bir şey.

Bu parfümü sıkınca ağzımda gül ile, hoş bir hanımefendiyle dans ediyormuş gibi hissediyorum kendimi.

İçten, romantik ve duygulu. Özlediğim Amouage :).

7.5/10


Jo Malone - Pomegranate Noir - 2005

Pomegranate Noir, minimal parfüm tasarım evi Jo Malone'un tartışmasız en güzel parfümlerinden birisi ve diğer kokularına göre de en komplex kokularından da biri diyebilirim. 

Başta nar olmak üzere, meyveli ve az baharatlı yapısı ile bahar ve yaz akşamları için çok güzel bir parfüm Pomegranate Noir. Karanfil hafif ve dengeli olacak bir şekilde kullanılmış (ben inceden karpuz kokusunu da alıyorum). Pomegranate Noir de zaman zaman değişen ve farklı kokuyor nazlı, gün seçen parfümlerden. Sisli-tütsülü-odunsu bir havası da var, aynı zamanda meyveli-freş gibi de..

PN, güzel bir ofis kokusu olur. İş arkadaşlarımdan(kadın) biri burada hoş bir koku var, nereden geliyor acaba diye sordu. (Böyle hikayeleri seviyorsunuz diye paylaşayım dedim). Ayrıca, bu parfümün yorumunu yazan birçok blogda okuduğum üzere ve sanırım Buse Terim söylemişti, youtube kanalında parfüm incelerken; Kıvanç Tatlıtuğ bu parfümün müdavimiymiş, bunu tüm blogger'lar gibi, ben de eklemezsem çatlarım.

Eau de Cologne olması sizi yanıltmasın, bence meyveli bir parfüme göre oldukça güzel bir performansı var. (Tabi reformüle kurbanı olmadıysa, elimdeki şişe oldukça eski). Neyse daha fazla uzatmaya gerek yok, alın ve deneyin.. Şahsına münhasır, orjinal ve güzel bir kompozisyon.. Her ortamda giyilebilen çok keyifli bir parfüm.

Denemenize kesinlikle değecek!

8/10

Yves Saint Laurent - Splendid Wood - 2014

En son ne zaman güzel odunsu parfüm kokladınız, eğer diğerleri odunsu bir parfümse Yves Saint Laurent - Splendid Wood'a ne demeli o zaman :). Bu Görkemli(Splendid Wood) ağacımız, YSL'in Oriental Collection adını verdiği serinin parfümlerinden biri olan (bence serinin en iyisi).

Odunsuluk hissiyatını gerçekten kavrayabildiğiniz, balzamik yapıya çok kaçmadan dengeli bir oud kullanımıyla güzel kombinlenmiş, içindeki baharatların sizi yormadığı oldukça şık bir parfüm Splendid Wood.

L'occitane Baux, CDG Wonderwood tarzında parfümleri seviyorsanız, Splendid Wood ayaklarınızı yerden kesebilir.

Aslında çok inanılmaz ve özgün bir kompozisyon olduğunu söylemem güç, ama bir parfüm olarak oldukça güzel ve çekiciliği var. Bazı parfümlerin kompozisyon ve hikayesine bayılırsın ama kullanamazsın pek, Splendid Wood bunun tam tersini vaat ediyor. Her ortamda kullanılabilir gayet versatil, kalıcı, farkedilir ve çok keyifli bir parfüm. Genel beğeniye rahat oynar.

İmza parfümü olmaya aday parfümlerden.

8/10






Maitre Parfumeur et Gantier - Santal Noble - 1988


Maitre Parfumeur et Gantier'in santal noblesini de uzun zaman sonra sağ bileğime fıslatayım dedim. Uzun zamandır yorumlamayı düşünüyordum.

Topraksı, kremsi bir tarzda kahveli bir sandalağacı.. Huzur verici ve çok güzel kokuyor.

MPG'nin diğer parfümleri gibi (Ambre Precioux vs.) biraz tene yakın seyrediyor, öyle çok atak değil gayet güzel bir tarzı var. Sandalağacı nasıl kokarı ders gibi işleyen, referans olabilecek bir parfüm çıkarmış Maitre Parfumeur et Gantier(ne zor yahu yazması).

Çok rahatsız etmemekle birlikte, 1988 yılında yapıldığı için, bence biraz günümüzün dışında kalıyor. Değişen, kendini geliştiren kompozisyonlardan hoşlanıyorsanız veya 30+ yaşlardaysanız öneririm.

Ben övgü alacağım, herkes beğensin, parfüm öyle olur diyorsanız size göre bir parfüm değil MPG - Santal Noble. Chanel'in Bois des Iles'i ile birlikte kafaya oynayan sandal parfümlerinden biri olduğunu söylemem gerekir.

Mesela Creed - Original Santal bu parfümün yanından geçemez, diz çöker tövbe ister ama, Creed genel beğeniye uyan bir tarzda yapılmışken (versatil), Santal Noble de huzur versin diye yapılmış. Ama Creed'i bir şişesini kolaylıkla bitirebilirken, Santal Noble'yi yaşım ve tarzım gereği uzun uzadıya kullanmam zor, ufak bir miktar dekant arada hatırlatmak için yeterli gelebiliyor.

Bambaşka dünyalara aitler, o yüzden farklı klasmanlarda değerlendirdim bu parfümleri.
Huzurlu günler dilerim.

8.5/10

7 Kasım 2017 Salı

Mancera - Wild Fruits - 2011




Pierre montale'nin denilen sözde parfümörün elinden Wild Fruits, Creed Silver Mountain Water çakması olarak yapılmış.

Uzun kullanım sonucu SMW'yle de yıldızı barışmayan ben, daha dandik malzemeli kopyasına hiç katlanamadım.

Sentetik ve garip bir nota örgüsü, Ferrari - Red, Nikos - Sculpture ve Azzaro chrome'un kötü flankerlarını hatırlattı.

Tuvalete banyoya sıkılır belki..

3/10

Caron - Yuzu Man - 2011


Hafif, sakin ve rahatlatıcı bir parfüm olan Caron Yuzu Man, ferah yapraklı otlar ve yuzu limonu temelli bir parfüm olmuş.

Issey miyake ve Bvlgari'nin minimal flankerlerinden biri tadında Caron Yuzu Man, markanın ünlü başyapıtları L'anarchiste, Caron PH, 3rd(Le3) Man ve Yatağan ile alakası olmayan freş bir parfüm.

Temiz ve güzel bir parfüm ama fazlası yok. Jenerik ve sıradan buldum kendisini..

5/10

27 Ekim 2017 Cuma

Acqua di Parma - Blu Mediterraneo - Bergomotto di Calabria - 2010


ADP'nin Blu Mediterraneo(Mavi Akdeniz) adını verdiği yazlık serisinin partümlerinden biri olan Bergamotto di Calabria, oldukça minimal ve hoş bir bergamot kokusu. Bergamotto'nun açılışı şahane acımsı-ekşi bergamot ve citruslu bir şekilde başlıyor, limonlu ve ekşi şeylerden hoşlanıyorsanız açılışa bayılacaksınız.Yeşil limon ve türevlerinin kabuklarının hafif bir odunsulukla mutlu mesut dansetmesi şeklinde de ilerliyor.

Yarım saat kadar dansettikten sonra da yok oluyor. Peri masalı gibi.. Kendinizi dinç ve taze hissediyorsunuz. Muhteşem olduğu kadar düşük performanslı, 2-3 saat ten civarında misler gibi takıldıktan sonra yokmuş gibi oluyor. (kolonyadan hallice kalıyor). Ama kokusu şahane bence..

Bazı güzel şeyler erken bitiyor yapıcak bir şey yok :).

Not: Christian Dior - Escale a Portofino, AdP Bergamotto di Calabria ile aynı yumurta ikizleri dememde de fayda var, oldukça yakın bir kokular.

8/10

Tom Ford - Noir Extreme Man - 2015


Tom Ford'un son zamanlarda çıkardığı piyasa ve manitacı parfümlerinden biri, noir'in flankeri olarak değil de ana parfüm olarak çıksaydı daha büyük bir patlama yapabilirdi.

Kakule, amber, hint cevizi, vanilya ve dondurma ile tatlı bir gourmand ortaya çıkarmışlar. Biraz da böyle kadın makyaj malzemelerinin kokularını andıran da bir havası var.. Kalıcılığı ve silajı ortalama civarlarda bir parfüm TF- noir extreme. Tatlılığı bir Black Orchid değil ama, yapay ve bayıklığı uzun kullanımda bir vanilyasever olan beni baydı diyebilirim.

İlk kullandığımda oww dedim bu ne bayıldım, müthiş -yeni Dior Homme Intense mi geliyoor dedim- ama biraz kullandıkça Paco Rabanne tarzı bir parfüm olduğuna karar verdim, One Million, Versace Eros tarzı parfümlere Tom Ford'un yorumu gibi olmuş.

Genel beğeniye oldukça uygun, tabiri caizse tam bir ortamcı parfümü. Koku karakteri ve çizgisi yok, dümdüz lineer Black Orchid'in açtığı yolda gösterdiği hedefte biraz daha tene yakın gidiyor. Birkaç kere üzerinizde deneyin almadan önce, çünkü şişesinin yaldızlı şıklığı ve adının Tom Ford olmasının bir çekiciliği var, bu da ilk başta algı yanılması yaratıyor.

Ve erkekten ziyade, feminen bir koku olduğunu düşünüyorum.Yani sonuç olarak ne güldürdü, ne de süründürdü.

6.5/10


26 Ekim 2017 Perşembe

Kinski - Kinski for men - 2011



Daha hakkında yorumları ve genel geçer bilgileri okumamışken, aa dedim "Kinky" bir parfüm yapmışlar, herhalde Fransızcası veya lehçesi Kinski oluyor, karakterinin parfümü, ismine yakışmış diye düşündüm.

Çirkin merhum aktör Klaus Kinski'nin onuruna yapıldığını öğrendim.. Gerçi parfümün kirli ve ilginç yapısını değiştirmiyor ama yine de ilk düşüncemi çürütmüş olmasına sinirlendim.

Kinski Castoreum(kunduz yağı), marijuana(cannabis), vetiver, meşe yosunu, daha nice şenlikli notadan oluşuyor, şunu da söylemeliyim ki Castoreum kunduz'un götünden salgılanan bir yağdan elde edilen bir havyansı bir materyal, kunduz çişi diyen de olmuş, tam olarak nedir bilmiyorum da belli pis bir şey, dondurmalarda falan da varmış tatlı niyetine yiyormuşuz.

Bu çirkin bilgileri verdikten sonra, parfümü yapan burunumuz da niş dünyasının hırçın çocuğu, Ormonde Jayne'e yaptığı birkaç sakin parfüm dışında, genelde parfümleri çılgınca ve manyakça şeyler olan Geza Schöen.

Bu adamın parfümlerini tasvir etmek o kadar zor ki, her bir boka benziyor bu parfüm (pardon bok dediğim için ama bu parfüm her şeye benziyor). Kouros'a selam çakarken, Anteaus'dan makas alıyor, inceden Black Afgano gelip gidiyor, sonra yine afederseniz, terlemiş taşşak gibi kokuyor, sonra bi ot kokusu..

Tam olarak tarif edecek olursam, 6-7 tane pasaklı üniversite öğrencisinin kaldığı bodrum kat izbe öğrenci evinde, apış arası kokuları arasında cigara tüttürmeleri gibi kokuyor. Yani cannabis burada amsterdam sokakları gibi kokmuyor kirli kokuyor, black afgano'daki gibi böyle gofretimsi yumuşaklık yok..

Yine gözünüzde canlanmadıysa: Klaus Kinski'yi görsel olarak aratın google görsellerde, gözünüzde bu adamın koktuğunu düşünün, işte! tam bu adam gibi kokuyor. Ben kokladığımda cannabis tarlasında gezen kunduzun terli götü gibi koktu.. Ama bazı pis şeyler kendini koklatırlar ya, bu da öyle ilginç bir kokusu var.Belki biraz öznel bir yargı olabilir ama şu an itibariyle Kouros'u kullanmak benim için Kinski'den daha kolay.

İnanılmaz bir kompozisyon olduğuna katılıyorum ama parfüm olarak normal insanların pek beğenmediğini ve beğenmeyeceklerini söyleyebilirim. Bu parfüm birkaç deneme daha istiyor, başta beğenmeyip de sonra şişesini alma aşkıyla yollara düştüğüm birçok parfüm oldu. İleride belki Kinski de böyle olabilir.

Kirli ve çirkin! Kullanmak cesaret ister!

6/10

Penhaligon's - The Tragedy of Lord George for Men - 2016

Penhaligon'sun sitesinde The Tragedy of Lord George için diyor ki,

"Lord George saygın ve varlıklı bir adamdır. Adeta aristokratlığın asil değerlerini somutlaştırıyor; erdem, saygı, sadakat ve bağlılık. Onun parfümü de özünü yansıtıyor, geleneksel ve sırlarla dolu."

Vay vay vay vay! Penhaligon's, Penhaligon's Portaits adlı serisini 75ml'lik şişelerde 240$'dan satışa sunmuş durumda. Büstlü şişeleri MDCI'lardan hatırlayacaksınız. MDCI sanırım 100'lük diğer şişelere geçti veya ellerinde kalan 100ml'lik serideki şişeleri satarken, Penhaligon's da bu dizayn ile direk MDCI'ları hatırlattı bana.

Penhaligoncu amcalar, Alberto Morillas'a buyur burada kaliteli içerikler, sen bize kaliteli bir designer parfümü yap demişler, ​​​​​​o da Armani code- Bvlgari Man in Black arası genel beğeniye uygun bir parfüm yapmış..Zaten morillas'ın tarzı da bu. Genel beğeni kokuları yapan bir abimiz. 2016'da çıkan bazı niş markalarda ince bir viski, boozy akımı vardı biraz da Brendi koyalım şunun içine demişler ta taaaaaa The Tragedy of Lord George ortaya çıkmış.

Zaten hafif amberli parfümlere inceden bir boozy'lik yakışıyor azizim, amberi kaliteli amber belli ediyor kendini. (Boozy-amberin dibi, sarhoş rus amberi Ambre Russe'ye selam olsun)

Bence bu koku oldukça iyi bir designer kokusu olurmuş. Dior Sauvage bu koku olabilirmiş mesela, veya ne bileyim Tom Ford'un yeni bomba parfümü ve flanker'lerini çıkaracağı parfüm ne bileyim Noir Extreme bu olabilirmiş.

Bu parfümün overpriced olduğunu düşünüyorum, MDCI gibi büst tasarlayıp 300-400lirayı da oradan giydirelim demişler, yarısı fiyatında olsa alın rahatlıkla kullanın diyebilirdim ama şimdi ne bileyim 250$ çok para aga.

Yoksa güzel parfüm.. Yani beğenmesine beğendim de,içerik kaliteli ama koku karakterli değil.

İşyerindeki arkadaşımdan güzel bir yorum geldi koklasana şunu dedim; bilkentli bebelerin parfümü gibi kokuyor dedi. Yani biraz lüks, biraz alkollü, biraz da jenerik. Kızlar falan beğenir, aa parfümün ne güzelmiş bunun adı ne ben biliyorum bunu koklamıştım falan gibi bi hissiyatı var.

Buradaki trajedi bence fiyat etiketinden kaynaklanıyor :).

7/10

Masque Milano - Montecristo - 2013


Masque Milano'nun kokularını oldukça övüyorlar yurtiçi-yurtdışı forumlarda ve bende yeterli merak uyandıktan sonra dekantını edinip denemeye koyuldum.Montecristo, aynı markanın Tango'dan sonra deneyimlemeye fırsat bulduğum 2. kokusu oldu. Delphine Thierry tarafından tasarlanmış.

Kullanılabilirlik anlamında çekincelerim olsa da, Masque Milano, Serge Lutens'in olmamış(bana göre) parfümlerini oldurabilmiş bir marka ve parfümlerini güzel bir çizgiye oturtabilmiş. Niye durduk yere Serge Lutens'e giydirdim bilmiyorum ama Ambre Sultan'ı denerken Tango'yu denemiş olmayı, Chergui'nin yerine de Montecristo denemiş olmayı isterdim.

Montecristo, Chergui-Muscs Koublai Khan'ın karışımı gibi tütün,hayvansı ve boozy bir havada yine bu iki parfümden daha olmuş bir parfüm diyebilirim. Montecristo ismini muhtemelen Dominik Cumhuriyeti'nde üretilen kaliteli el yapımı purolardan alıyor. Parfümün okuduğum hikayesinden bunu anlıyorum.

Montecristo, başta kömürümsü bir tütüne eşlik eden hayvansal, boğucu ve karanlık olarak başlıyor.Hayvansallığı Hyrax denilen hayvanın (tavşan-fare arası bir tipi var), ambergris'i andıran dışkısından elde ediliyormuş.

Notalar açılıştan sonra oturaklı bir tütün kokusuna inceden eşlik eden romla, kremsi bir misk-amber kokusuna dönüşüyor. Açılışı hoşuma gitmese de 45dk-1 saatten sonra parfüm alt notalara geçtiğinde, sadece intro'nun kötü ama nakaratın efsane olduğunu görüyorsunuz.Montecristo, şahane bir koklama deneyimi sunuyor.

Masque Milano, gerçekten orjinal kompozisyonlara sahip keyifli parfümler yapıyor. Markanın diğer parfümlerini de merak etmeye başladım.

Parfüme yeni başlayanlar ve amatör burunların anlaması zor bir parfüm.

Farklı kokular arayanlar için!

8/10

Les Liquides Imaginaires - Fortis - 2011


Liquides Imaginiaires yeni bir Nasomatto - Black Afgano klonu yapmış, basitçe Carner Barcelona firmasının Cuirs'i ile Black Afgano'nun light versiyonu diyebiliriz. Zaten parfümün burnu olan maviş gözlü Sonia Constant, Carner - Cuirs'in de tasarımcısı.

210$ etiket fiyatıyla, hiç ucuz bir parfüm olmayan Fortis'e orjinali varken hiç gerek yok. Sıvının rengini de siyah yapmışlar, anlaşılan Black Afgano kopyası olmaktan da gocunmuyorlar ve hatta pazarlamamızda işimize yarar diye düşünmüşler.

Black Afgano ağır ve yoğun geliyorsa, keşke hafif olsaydı ne güzel olurmuş bu diyenler için bir çözüm olabilir.

Yani kullanılabilir parfüm ama özellikle şişesini almam.

6/10


Tom Ford - Atelier d’Orient - Plum Japonais - 2013



Tom Ford Private Blend'in 2013'te çıkardığı Atelier d'Orient serisinin en çok konuşulan parfümü Plum Japonais'i hızlı bir mercek altına alalım.

İri kırmızı sulu japon eriklerini, tarçınla kaynatınız, sonra altını kısıp rahatsız etmeyecek kadar inceden bir sentetik oud koyunuz, kamelya ve doğal bir kaç çiçekle demleyip, üzerine de azıcık amber ve vanilya.. Az şekerli, meyveli(erik kurusu), hafif reçineli, parfüme benzeyen, hoş kokan Private Blend'in şanına yakışacak bir parfüm Plum Japonais..

Ama sanki Japon Eriğini de bi reformüle etmişler, performans kaybı yaşatmışlar gibi geldi bana.. 2-3 saat nefis koktuktan sonra, tene yaklaşıyor, ara ara yükseliyor alçalıyor.

Gizemli ve derin bir havası var, gerçekten elegant bir parfüm. Bahar aylarına iyi gidecek çok şık bir Tom Ford tasarımı.

8 / 10

24 Ekim 2017 Salı

Hermès - Terre d'Hermes - Eau Tres Fraiche for Men - 2014


Parfumdene blogumu kısa yorumlar yazayım parfümyorumlarım net ve farklı olsun diye açtım. Niş parfümlerde özellikle, şunu da bunu da söyleyeyim, okuyanlara fikir olsun derken yazılar uzamaya başlamıştı.

Sağolsun Hermes - Terre Fraiche bu durumu bana hatırlattı. Mis gibi çakmaktaslı Terre'yi bozan Hermes, Reformule Terre'den bile daha kötü bir parfüme imza atmış. Tüm gün boyunca açılışından kapanışına kadar beni sıktığıma dahi pişman eden bir parfüm oldu kendisi..

Geçiniz!

4/10

8 Ekim 2017 Pazar

Amouage - Bracken Man - 2016


Karanfil, sedir, paçuli, lavanta, geranyum zorlu bir sürü koku ön planda.. Ben bilir misiniz bilmiyorum ama, eskiden acayip bir Amouage fanboyluğu vardı, Gold parfümünü bile gaza gelip almıştım (koklaması zevkliydi hacı). Nerde o eski parfümleri bunlar nedir renkli şişeler, çiçekler falan ya.. Kendine gel biraz. Umman kralı mı öldü, nedir başka biri maytap geçiyor sanki.

Böyle bazı kebapçılarda kebap yedikten sonra karanfil olur ya onlar geldi aklıma, üzerimdeki random parfümle karışınca böyle bir koku, tat veya bir algı oluşurdu. Çok da farklı değil..

Severim aslında tarçın,karanfil falan böyle şeyleri ama parfüm olarak düşününce bir olayını göremedim, üzerimde düşündüğümde de hiç çekici olacağını düşünmüyorum.

Amouage son zamanlarda beni çok üzüyorsun.

Arkaplandaki yeşilli, fujerli güzel altyapın için notunu fazla bile verdim. Gerçekten karanfile çok çok büyük bir aşk besliyorsanız alın. Yoksa değmez.

Benim puanım: 5/10
Baba puanı: 6.5/10
Kardeş puanı: 5/10


Parfums de Marly - Layton - 2016

Layton, Utah'ın şehriymiş, atıyla mı ünlü diye düşünmeden edemedim Malum firma her parfümünü bir atın ismiyle cismiyle belirttiği için Layton'da da aynı şekilde devam etmişler.

Valla bu sampling, re-sampling işi beni çok yordu yarıda da bırakamadım. Elma-vanilya ve lavanta varmış bu parfümde, vanilyalı parfümlerin en krallarını denediğim gourmand manyağı olduğum için ilgimi çekmişti.

Çok hafif ve tatlı bir yapısı var, ortalama dizaynır parfümlerinden bir tık fazla verebilirim. Unisex, genel beğeniye oynar, pek bir numarası, karakteri yok.. DKNY'nin elmalı parfümleri gibi işte fazlası değil.

Dükkanın arkasında iki kafadar kokularla oynarken, abii bak bu fena olmadı sanki deyip, iki amatör kişi karar verip piyasaya sürmüşler gibi. Royal Essence yazalım da Royal'e aldansınlar, yersen!

Anadolu çocuğu yemez!

Eh işte, fantazi arıyorsanız deneyiniz.


Benim Puanım: 6/10
Baba puanı: 8/10
Kardeş puanı: 7/10

Amouage - Myths Man - 2016


Kül, süsen, krizantem çiçeği.. Tam bir Ahmet Kaya şarkısı gibi oldu, bu nasıl parfüm.. Gelin birlikte deneyelim. Amouage'in yeni trendi Gayce olan şişeleri, yanlış anlamayın buradan kimsenin tercihine laf attığım yok, aksine çok saygılıyımdır

Amouage sade ve güzel şişeleriyle, şık kompozisyonlar yapan ultra niş bir firmaydı. Napıyorsun abicim pembeler morlar eflatunlar..
Parfümlerimizde artık iş yok, şişeleri boyuyoruz ilgi çeksin diye. Renkli şişelerden deneyip de beğendiğim bir tek interlude oldu,o bambaşka bir şey..

Amouage parfümleri tende şöyle temiz bir denemeyi hak ediyorlar, kağıttan anlaşılacak parfümler değil tamam ama insanın biraz ilgisi çeker, belki de Bracken'a çok kızdım, Myths'e patlıyorum ama olsun.

Arkaplanda tütsülü, sisli, biberli amouage yapısı kokarken, hafif bir tatlılık geliyor aslında çok da kötü değil.. Ama sorun bu çok da iyi değil gibi..

Bence buradaki mit, ortalama bir şey yapalım adını da mistik bir şey koyalım demişler. Ameleler zaten merak eder saatlerce düşünür demişlerdir? (düşündüler!)

Ama bu amouage hocam, yarın koluma sıkar denerim oo bayıldım da derim buraya yazdıklarım geçerliliğini yitirir. Ondan çok sert bir şey yazmaya korkuyorum..

Yine de olmasan da olur Myths! Çok arayacağımı düşünmüyorum. /

Sonradan edit: Belki de ararım.. Emin olamıyorum.

Benim puanım: 6.5/10
Baba puanı: 6/10
Kardeş puanı: 5.5/10


Frederic Malle - Superstitious - 2016

Siyah illuminatik şişesinde, freş ve ferah bir parfüm, şişesini modacı Alber Elbaz tasarlamış.. Tamam şişesini de seviyorsunuz biliyorum ama kokusuna geleyim ben yavaştan:

Gül ve aldehitlerin sevişmesi ile meydana gelmiş Dominik baba yine güzel bir parfüm çıkarmış. Bugün amma beyaz çiçekli - sabunsu gül kombinasyonu denedim ya, gerçekten özellikle arasam denk gelemem.. Güzel bir gül kullanımı, Tdc'deki sublime balkiss'e bir göz kırptı ama The Different Company'nin Sublime balkiss'i bambaşka bir aşkk, ow bebeğim..

Yasemin kullanımı kokuyu feminenleştirmiş, o yüzden de for women adı altında pazarlamayı uygun görmüşler, temiz bir vetiver eklemişler sanırım bi temizlik kokuyor ya da Creed vetiver'i mi özledim acaba?.. Yine erkek de kullanır, lumiere noire, rose 31 gibi parfümleri kullanmayı seviyorsanız bunu da seversiniz.

Superstitious hurafe demek arkadaşlar, göz fotosu falan, çok derin anlamlar var bu işin içinde.. Ama türk gülü varmış (Asın Bayrakları!)

Malle yine iyi parfüm yapmış bence.. Ama çok da abartmayalım. (Evet ben de biliyorum Stevie Wonder'in de bi şarkısı falan vardı.)

Benim puanım: 7/10
Baba puanı: 7/10
Kardeş puanı: 8/10

Memo - Luxor Oud - 2012

Haydi, Mısır'ın eski şehirlerinden biri olan Luxor'a gidiyoruz! Şaka şaka kokunun Mısır'la falan alakası yok ya, saçmalamışlar bence isim ve hikayede.. Neyse hikayeyi geçelim,

Beymen'deki denemelerime devam ederken, abi dedi Luxor Oud'u bir dene, dedim oud falan diyorsun kardeş kalsın ben çok sevmiyorum, yıldım oud parfümlerinden dedi abi bir dene ya bir dinle şu güzel kardeşini. Dedim hadi bakalım.. Aa oud moud alamıyorum ben, ya da daha önce denediklerim neydi, bu bildiğin meyveli sabunsu bir parfüm.

Bence Jannat'ta ve pazarlamasında olması gereken koku bu olmalıydı. Firavun'un Ud'u diyorlar sitesinde (Ya Memo geç bunları). Hoş bir mandalina, gerçekten güzel bir gül kullanımı (French leather'dakini andırıyor, bu sefer oldu Memo!), birkaç kızılcık(bize yakın bu var sanırım) benzeri bizde olmayan berrylerden, paçuli, ladin ve çok hafif ekşimsi bir oud arkaplanda belli belirsiz.

Vaaaay!

Bence bu French Leather ve Jannat'ın olmuş hali.. sabunsu temizlik hissiyatı, gül kullanımı, meyveler oo çok hoşuma gitti.. Adına kanmayın, kesinlikle bir oud parfümü değil.. HIMYM'dan Barney'in demesiyle bir 5'lik bunu kesmez, çak bi altılık diyorum.


Luxor Oud Sana puanım 9 .. (Beymen'deki Alper'de bu arada anlıyormuş bu işten, önyargılı davrandım, sorry kardeşim.)

Benim puanım: 9/10
Baba puanı: 7/10
Kardeş puanı: 9/10

Memo - Jannat - 2008


Jannat Urduca'da cennet anlamına geliyormuş, alkolsüz çocuk versiyonu da olan Jannat'ın büyük versiyonunu samplelamış bulunuyorum. Toplanın anlatıyorum:

Bol citruslu, kremsi ve sabunsu hoş bir parfüm ortaya çıkarmış Alienor Massenet.. Neroli, limon ve bergamot çok sivrilmeden, çiçeksi bir miskle beraber sabunsulaşıyor.

Güzel bir çiçeksi-sabunsu parfüm olmuş, unisex pazarlanıyor belki erkek kullanır bunu ama içerisindeki çiçekler genelde kadın parfümü şeklinde pazarlanan parfümlerde var, şahsi fikrim bu parfümü bir kadında koklamayı tercih ederim.. Her yaşa gider.

Sabunsu parfümleri severim, hatta bayılırım, Jannat'ı da sevdim ama öyle ayım bayım bir duruma uğratmadı. Fiyatı da düşünülürse, kokusuna göre biraz pahalı bir cennet..

Benim puanım: 7/10
Baba puanı: 7.5/10
Kardeş puanı: 8.5/10

Memo - Russian Leather - 2016


Çam,nane,lavanta ve deri.. ya da böyle girmeyeceğim.. odunsu ve yeşil arkaplanda hoş bir deri kullanımı.. cincıkk gibi bir parfüm daha.. ama oturaklı adam işi bir parfüm.. Herkese uymaz, herkes sevmez.

Malzeme yine kaliteli, kompozisyon şahane.. Yaş 35 ve üzeri.. Spor bir deri mont, 3 numara saçlı, bodoz rus adamlar ismin de yanılgısıyla gözümde canlandılar.

İnceden bir vodka havası alıyorum, herbal yapısından dolayı böyle jagermeisterimsi, bu da pazarlamasının algısıyla böyle bir şeye döndü. Kafayı yedim sanırım, güzel parfüm ama herkese göre değil.

O zaman nazdarovya For mother russia!

Benim puanım: 7.5/10
Anne puanı: 6/10
Baba puanı: 6/10
Kardeş puanı: 8/10



Memo - French Leather - 2014


Al işte bunun neden fransız olduğunu anladım, çünkü serinin en garip parfümü de bu. Şair gül kullanımından dolayı fransız demiş ama, benim yorumum fransızlar biraz arızalı oluyorlar böyle problem çıkarmayı severler. Grup çalışmalarında böyle erasmus vs. ekiplerde sırıtır, nazlı olurlar. Bence serinin zayıf halkası French leather.

Gül, juniper, adaçayı, süet, misk, lime, vetiver ve reçineler. Aslında gül çok tatlı kokuyor (hem şekerli olarak tatlı, hem de koku olarak çok hoş) ama diğer notalarla harmanı olmamış, sırıtmış. Adaçayı ve limon da olunca, kış çayı gibi bir şey olmuş, azıcık da gül yaprakları.

Her kokladığımda da farklı kokuyor, daha önce Honour böyle yapıp sonradan kendini çok sevdirmişti, parfüm kafasına göre bi karamsar bi de açılıyordu.. Belki de şairi anlayamadım bilemiyorum.

Şu gül kullanımını başka şeylerle desteklesen efsane bir şey olacakmış Alienor.. Belki firmanın kadınlara yönelik serisinde vardır da bilemiyorum.. Neyse, bu sefer gülmedim. Bu gülsuyu bozuk kardeş. Ortalama dizaynır puanı veriyorum sana, DKNY Red delicious'a da sanırım bu puanı vermiştim. Ordan hesap edin.

Benim puanım: 5.5/10
Anne puanı: 9/10
Baba puanı: 8/10
Kardeş puanı: 5/10

Memo - Irish Leather - 2013


Leather serisinin çoğunu Alienor Massenet ablamız yapmış, iyi de işler çıkarmış. Uruguay'a giden bir arkadaşım mate çayı getirmişti, merak edip içtim valla.. Bir şeye benzemiyodu, çayır çimen otu.. Ama bu tarz otları bir parfümde böyle kullanmak usta işi..

Juniper berryleri şu mavi kızılcık diyorum ben buna, buna benzer şeyleri de starbucksta falan berry limonataları içip deneyebiliyoruz az çok koku olarak da fikir sahibi oluyoruz.

Neyse girişi uzatmışım ya pardon, bu da otlu bir deri yorumu, ve evet frag'da okuduğum bazı yorumlar gibi yeni araba kokularını da andıran bir yapısı var, bunu ben de farkettim.

Amber var demişler, tatlı bir amber değil daha bi sabunsu, ekşimsi bir kullanımı vardır, inceden sanki onu alabiliyorum (ambre topkapımsıı).

Neden İrlandalı onu anlamadım, viskisini birasını bilirim irlandanın, bir de gayda çalan etekli amcaları..
Russian odunsu çamsı derili iken, irish, daha bir otsu-derili diyeyim. Bu da güzel.. 15ml dekant aldım kafam rahat .. 30 yaş üzeri uygundur efendim.

Benim puanım: 6.5/10
Anne puanı: 7/10
Baba puanı: 7/10
Kardeş puanı: 6/10

Memo - Italian Leather - 2013


Serinin en hareketli ve en ilginç(farklı) kompozisyonu bu, sen tut domates yaprağı, vanilya ve deriyi ile harmanlayıp parfüm yap. Hakkaten böyle salkım domateslerin yaprakları kokar ya inceden öyle bir vibe var. Alienor Massenet bunu o kadar güzel kullanmış ki, yani ne varmış bunun içinde diye bakmasam aa domates diyemezdim. Serinin en orjinal içerikli, en genel beğeniye uygun parfümü (mainstream parfümlere uzak sayılmaz).

Italian Leather bana Tom Ford'ların tarzını hatırlattı ve Tom Ford - Noir Extreme'yi andırdı.. Yani identical değil ama, daha performanslı, üzerinde düşünülmüş, niş versiyonu diye düşünülebilir.

Memoların arasından en çok övgü aldıracak parfümü bu, kızlar sever bunu.. Tatlı, reçineli ve gourmand bir deri.. Memo'nun diğer leatherları kadar derin değil, zaten bence adı da ondan Italian, gösterişli ve sade.

Yaş 20'den 40'a kadar rahat kullanılır, biraz daha soğuk hava parfümü (bahar geceleri diyelim) gece davetleri, toplantı vs. adı sorulur.)
note: domates yaprağını daha önce ys uzac metaboles parfümünde denemiştim sevmemiştim, ama buradaki kullanımı bambaşka...

Benim puanım: 8/10
Anne puanı: 8/10
Baba puanı: 9/10
Kardeş puanı: 9/10

Memo - African Leather - 2015



African Leather'in açılışı saldırgan ve yoğun, deri,safran ve kakule ile başlıyor sonrası da derili terre(vetiver-paçuli kombosu) ama bu yeni versiyon kötü terre değil eski çakmaktaşlı gerçekten terre olan terre gibi kokuyor.

Bu arada kağıtta ve deride çok farklı koktuğunu söylemeliyim. Tenimde çok çok daha güzel koktu.


Malzemesi falan güzel kendini belli ediyor.. Yaş 25 üzeri.. Terre'yi seven buna bayılır, serinin en iddialı kokusu..

Afrikayla bir bağlantı kuramadım, tamamen pazarlama, yoksa afrika'da safari de yaptım yanii.


Benim puanım: 8.5/10
Anne puanı: 10/10
Baba puanı: 8/10
Kardeş puanı: 8/10

4 Temmuz 2017 Salı

Creed - Original Santal - 2005


İşe geç kalmak üzereydim, dekant kutusuna elimi attım, rastgele gelen parfümlerden birini kullanayım dedim, RİSK BUDUR!  Normalde yazın tatlı ve/veya sinek çeken parfümleri kullanmayı pek sevmiyorum.

Amaa Lotodan Creed - Santal çıktı bugün. Şanslıyım,eski parfümleri tekrar deneyip yorumlama işi de hoşuma gitti, iyi hissettiğim günlerde işe başlamadan bir parfüm deneyip, eski-yeni görüşlerimi harmanlayıp size sunabiliyorum.

Hadi başlayalım,

Creed OS, Memo Irish Leather'da bol bol kokan juniper berryler burada da bana tarçın ve sandal ile merhaba diyor. Şunu söyleyebilirim ki koklaması çok zevkli (valla).. İçimden diyorum keşke en kötü dizaynır parfümleri bu seviyeden başlasa..

Yani öyle komplex bir yapısı, kokunun bir hikayesi yok ama parfüm gibi de parfüm.. Al bunu sık çık, millet parfümünü sorsun, ne güzel kokuyorsun desin, sen de kendini iyi hisset.. (Tam bir LADYKILLA!)

Ekşimsi-tatlı freş bir havası da bahar, serin yaz günleri için Santal'ı çok keyifli bir parfüm yapabiliyor.

Sözün özü, gayet güzel çizgisine yakışan bir parfüm yapmış Creed.

Mont Blanc Individuel'i denemedim, ama kırmızı Joop Homme'u az biraz hatırlıyorum. Bunun da Original Santal'ı andırdığı doğru ama çok benziyor veya aynı demek haksızlık arada dağlar kadar kalite farkı var.  Bence GIT - Cool Water - Arko traş kolonyası hepsi aynı demek gibi bir şey..

Sen fındık ye aynı şey!

Bargain price diyorlar ya hani öyle bulursam bir şişesini alırım. Yoksa da kovalamam. Orjinal santal isminin parfümle alakası pek yok, çünkü sandal belli belirsiz kokuyor. Sizin de Powerhouse bir parfümeviniz olursa yarın yalandan bir Sandal parfümü yapıp, adını da Moustapha Sandal yapın. İnsanlar meraktan alacaklardır.

Hep mi koyu, komplex ve ağır parfümler kullanalım. Alın size mis gibi koku.

Güzel, freş ve relax parfümler yapan parfümevleri çok az o yüzden çok puan kırmıyorum.

7.5/10

2 Temmuz 2017 Pazar

Jovoy Paris - Psychedelique - 2011



Jovoy Paris firmasının denediğim ilk kokusu oldu, bir ilanda da şişeli satıldığını görünce aklıma geldi, elimdeki dekanttan hemen deneyeyim dedim.

Açılışı tozlu olarak başladı, sonradan o havasını yavaş yavaş kaybetti.. Geçişleri keyif verdi. Genel olarak öyle saldırgan bir silajı yok, ama direk ten parfümü de değil.. Güzel ve ayarında olmuş.. Koku reçineli tatlı bir amber eşliğinde paçuli ve vanilya kombosuyla ilerliyor.

Şişe fotoğraflarına baktım da, bazı fotoğraflarda kırmızı bazılarında da sarı bir sıvısı var bu parfümün. EDP ve EDT versiyonları mı var acaba?

Ya da kendi kendime, parfümü koklarken neresi saykadelik ya bu parfümün, oldukça hoş ve naif bir parfüm öyle bir triballiğini görmedim derken, yarın parfümün rengi kırmızıya dönerse kendi kendine o zaman efsane olabilir. Ben bu aynı şişede iki renk işini anlamayadım, bilenler varsa lütfen söylesinler.

Onun dışında bir Psychedelique'lik beklemeyin, isminin aksine bence naif bir parfüm. Bu isimleri veren adamların kafası güzel bence, yoksa parfüm öyle waow saykooo bir durumu mevcut değil.

Tozlu havasını kaybetmesi, giriş-gelişme-sonuç geçişleri muazzam.. Ama şunu da demeliyim ki analar,babalar ne paçuli parfümleri yapıyor hocam. Bir Coromandel, bir Intrigant Patchouli gibi üst düzey paçuli koklayan biriyseniz, biraz daha iyi bir parfüm beklemeniz hakkınız.

İçeriği kaliteli, kokusu güzel, hoş bir kompozisyon.. Kesinlikle güzel parfüm ama muhteşem olduğunu söylemeyeceğim. Nedenini de daha iyilerini denememe bağlıyorum. Parfüme herhangi bir cinsiyeti yakıştıramadım unisex pazarlanmasını doğru buldum.

Fırsatınız olursa denemenizi öneririm.

7.5/10

30 Mayıs 2017 Salı

Shiseido - Zen For Men - 2009


Evet, baya zaman oldu, uzun bir ara verdim ama dönme vakti gelmişti. Bugün incelediğim parfüm Shiseido Zen.

Gerçekten çok ilginç bir parfüm, meyveli, miskli, çiçekli, hafif derili, citruslu güzel bir ofis parfümü.. Parfümün içerisinde neler oluyor anlayamamın sebebi belki de Nashi armudunu ve yine Japon diyarlarında yetişen bir turunçgil olan Kinkanı daha önce hiç deneyimleyememiş olmam olabilir. Biri sarı elmaya benzeyen bir armut, diğeri de yassı domatese benzeyen bir mandalina gibi bir şey.

Sıvısının rengi sanki denizden doldurulmuş gibi mavi-yeşil karışımı ve ayrıca hoş bir şişe tasarımı var. Sprey'i 100ml şişenin sonuna kadar dayandı, ama sonradan sertleşti parmak kası yaptım resmen.

Oldukça özgün bir ve modern tasarıma sahip olan Shiseido Zen, sığınaklı bir liman ve keyifli bir parfüm. Bence Unisex olarak da kullanılabilir, hem kadın hem erkekte hiç sırıtmaz.

Onca designer parfümü arasından sıyrılan, hoş bir parfüm. 30-40ml bitirmişim ve elimdeki şişenin sonuna geldim. Bu süre zarfında her zaman keyifli bir parfüm oldu Zen.

Fas fas sıkmalık, şahane bir  4 mevsim parfümü ve adı gibi dingin bir yapısı var.

Benden geçer not aldı.

Bizimlasın Shiseido!

6.5 / 10