28 Ocak 2016 Perşembe

Jean Paul Gaultier - Le Male - 1995



Türkçesi ile 'Errrkekk!''. Bu popüler parfümü hepiniz cok iyi biliyorsunuz. Şişesi adam seklinde olan bu parfüm, bir yerde şişe dizaynı ile mutlaka ilginizi çekmiştir.

Lavanta, vanilya ve tarçın ağırlıklı parfümümüz kendine has kokusu ile çoktan referans sayılabilecek klasikler arasında yerini aldı bile. Uzun kullanımda şahsen sıkılıyorum ama ara ara özleyip, hatırlamak istediğim de oluyor. Ünlü burun Francis Kurkdijan'ı ünlü yapan parfümdür Le Male..

Le male'in tanıtım afislerindeki adamlar genelde nonoş gibi, neden tanıtımına cool bir adam seçmemişler bilmiyorum ama farklı bir afişle daha akılda kalmak da istemiş olabilirler.

"Hocam Le male demişsin ama totoş bu :)"

22-30 yaş arası beylere uygun bir parfüm. En azindan bir parfumeriye gidip deneyin, klasiktir bu parfum genel kültür olur. Bir yerde illaki karşılaşırsınız..

6.5/10

Perry Ellis - Portfolio Elite - 2001


3 sene önce  toplu bir alışverişim sırasında edindiğim Perry Ellis - Portfolio Elite, bekar evimde "abi bi parfüm sıksana" diyen herkese boca etmeme rağmen bitmiyor.

Chanel - Platinum Egoiste' nin tatlımsı ve daha ucuz bir kopyası gibi kokuyor. Böyle cok kaliteli olmayan parfümlerde ucuz bir jenerik koku vardır, sentetiğimsi değişik bir vibe anladınız işte siz onu.

Perry Ellis markasının çoğu parfümü cacık, denediğim farklı parfumlerini de karakterli bulamadım. Olumlu ve güzel şeyler yazmışlar Fragrantica'da ama alakası yok, vasat parfüm işte. Kanmayın elite yazdığına..

4/10

Cacharel - Cacharel Pour L'Homme - 1981


80'li yıllardan çok klas bir parfümle karşınızdayım. Medyatik olmayan, hakkında az konuşulan Cacharel Pour L'Homme aradığınız gizli hazine olabilir.

Cacharel Pour L'Homme Nutmeg temalı şahane bir maskülen, lavanta, sardunya, meşeyosunu gibi zamanının popüler bileşenleri ile harmanlanmış.
Nota örgüsü ve koklaması çok keyifli, derin, anlamlı ve elegant bir koku. Salaş giyime uyum sağlayacağını düşünmüyorum, bir karakteri ve olgun bir duruşu var parfümümüzün.

Zamana iyi ayak uyduran gerçek bir centilmen.

7.5/10

26 Ocak 2016 Salı

Davidoff - Cool Water - 1988


En bilindik parfümler arasında listeleme yapılsa ilk 10'a  rahatlıkla girebilecek klasik bir parfümü mercek altına alıyorum. Öyle bir parfüm ki, kokusunun taklitlerinden kolonyalı mendiller, traş kolonyaları yapılmış. Onlarca flankeri var ( sea,summer, game, night, pure, ocean vs. vs.)

Lavanta , nane,  çeşitli yeşil otlar sucul öğelerle karıştırılmış.. Erkeksi ve oldukça freş bir parfüm ortaya çıkmış. Uygun fiyatı ve yaygınlığı sebebiyle Cool Water tam bir "PAR 101 - Parfüme Giriş" parfümü. Başka kaynaklarda CW diye kısaltırlar bu parfümü, görüp de acaba ne demek diye şaşırmayın :).

Bunun kaliteli versiyonu GIT - Green Irish Tweed'le olan "aynısı" kelimelerine katılmıyorum. Aralarında bambaşka kalite ve dünyalar var.. Keza arko traş kolonyası ve CW karşılaştırmasını da aynı derecede saçma ve anlamsız buluyorum.. Genel olarak sucul parfümlerin çoğu gibi Cool Water'da lineer bir çizgide ilerliyor.

İlkbahar, yaz ayları için biçilmiş kaftan..  Taklidi, benzeri biraz fazla var, daha ucuz yorumlanmış hallerine bir çok yerde denk geleceksiniz. Parfümler dünyasında yeniyseniz, bu klasiği bir kere de olsa denemelisiniz..  Niş parfümlerle haşır neşir oldukça zaten unutacaksınız..


10/6.5

Issey Miyake - L'Eau d'Issey Pour Homme - 1994


Japon designer Issey Miyake'nin parfümleri, benim parfümleri sevmeme ve bu hobiye baslamama neden olan parfümlerdir. İlk orjinal parfümüm anneme yanlışlıkla hediye gelen Kenzo - Jungle'in erkek versiyonu, ve ondan bir sonraki ise Issey Miyake Intense olmuştur. ( Jagler, Equal, Brüt gibi Hunca, Aromel vs. firmaların parfümlerini hesaba katmıyorum) Intense güzelmiş bir de düzünü aliyim dedim, onu da sevdim :).

Issey'in suyu; tenimde çiçeksi- citrussy olarak kalıyor. Açılışta nasıl kokuyorsa, teninizde de öyle kalıyor. Genel olarak limonsu ve beyaz çiçekler geliyor burnuma. 1994 yılında üretilmesine karşın oldukça modern, eski ve tozlu bir kokuya sahip değil.

Designer parfümleri genel olarak basit ve özgün olmayan kompozisyonları nedeniyle hep eleştiriyorum. L'eau d'Issey başarılı kompozisyonuyla özgün ,fresh ve kalıcı parfüm arayanları mutlu edecektir.

Genç, dinamik, özgür ve özgün bir yapıya sahip..Erkeklere yönelik pazarlanan bu parfümü, kadınlar rahatlıkla kullanabilir, tam bir unisex parfümü diyebilirim. 18-27 yaşlar parfümün dinamizmine daha uygun.

Kadınların "aa parfümün çok güzel, adı nedir bunun" övgülerle sorduğu parfümlerden biridir L'eau d'Issey.. Citrus tabanlı olup da bu kadar kalıcı ve farkedilir parfüm bulmak zor, hele ki designer markalarda imkansız diyebilirim.  (eski versiyonlarına nazaran günümüz versiyonlarında sanki biraz projeksiyon-kalıcılık düşmüş olabilir)

Çok şık bir klasik.. Severek kullanıyorum ve öneriyorum.

8/10

25 Ocak 2016 Pazartesi

Etro - Rajasthan - 2013


Etro; 1968'de kurulan, cool tasarımlara imzasını atan İtalyan  bir moda evi.

Parfümümüz Hindistan'ın Rajasthan diye bir eyaletine adanmış. Eyalet büyük çöllere sahip ve "The land of kings" diye geçiyor.  Bir çok kral yaşamış o topraklarda.. Bir sürü kale, tapınak, böyle tarihi değerleriyle ünlü yüz ölçümü olarak Hindistan'ın en büyük eyaleti, kültürel mirası Jainizm ve Müslümanlıktan da izler taşıyor.

Rajashtan parfüm olarak eyaletinin güzel ve parlak renklerini, Mahajara'nın sarayının (Mysore Palace)  göz kamaştıran ışıltısını gözler önüne seriyor. (çok güzel bir saray gerçekten). Mesela hindistan'ın ünlü kentlerinden Jaipur, Rajasthan eyaletinde yer alıyor. (Boucheron'un aynı isimli güzel parfümünü hatırlarsınız :) )

Üst notalarda Damascus (Şam) gülü ve limonlu bir açılışı var ve mimoza yer alırken, alt notalarında da amber, ladin ve beyaz mis, çiçeklerle pembe biber ile harmanlanmış.

Şişesinde kaşmir motifleri var, halı kilim vs. üreten bir eyalet sanırım onlara atıfta bulunmuşlar.  Parfüm sınıf olarak Oryantal koku ailesine giriyor.  Kadın olarak pazarlanmasına rağmen bir cinsiyete sahip olmayan, ve benzerine pek rastlamadığım bir koku. Baharatsı olması da Hindistan'ın ünlü baharatlarından geliyor olabilir..

Türkiye'de Beymen mağazalarından Etro'nun parfümlerini temin edebilirsiniz..
Kalıcılık, projeksiyon çok güçlü tüm gün boyunca size kendini hissettiriyor ve kalıyor. Yoğun ve tek düze bir çizgide ilerlediği için uzun kullanımlarda sıkıcı olabilir.

7/10

Acqua di Parma - Colonia Assoluta -2003


Kelimenin tam anlamı ile bu parfüme bayılıyorum.. Aslında projeksiyonlu olmaması yüzünden yarım puan kırasım vardı ama birçok parfümüm olmasına rağmen 3 şişe Assoluta bitirebiliyorsam, bu durum Colonia Assoluta'nın ne kadar güzel bir parfüm olduğunu kanıtlıyordur diye düşünüyorum.

Baştan sona doğal, yumuşak ve hoş kokan italyan citrusumuz acı portakal, bergamot, soft bir misk ve ylang ylang temelli kremsi bir yapıda..Çok spreyleseniz bile sizi yormayan, koklamaya doyamayacağınız bu başyapıt; hermes parfümlerinin ünlü yaratıcısı Jean-Claude Ellena ve Comme des Garçons'da başarılı parfümlere imza atan Bertrand Duchaufour tarafından ortaklıkla geliştirilmiş.

O bir unisex, o bir italyan, o zarif, o elegant, o kibar, o temiz..  Sabunsu parfümlerin en iyi örneklerinden biri diyebilirim Colonia Assoluta için..Temizliğin ve ferahlığın çekiciliği var Colonia Assoluta'da..  Güzel giyimli ve bakımlı insanlar için.. Kadınlar da rahatlıkla kullanabilir..

Kolonya gibi kokuyor diyen de oldu, muhteşem kokuyorsun buna bayıldım diyen kadınlar da .. Ben limon kolonyasına benzetenleri burunsuz olarak adlandırıyorum. Creed'in sentetik freş parfümleri bu kadar hypelanırken, AdP gibi cevherlere büyük haksızlık edildiğini düşünüyorum..

Her ortama, her yaşa, her kıyafete ve her mevsime uygun..  Evet biraz kalıcılık ve projeksiyon problemi var(10 sprey bana 8-10 saat performans ile gidiyor), o yüzden fazla spreyliyorsunuz ve hızlı bitiyor..

Ama olsun şahane kokuyor ve bir şişe daha alırsınız ne olacak :)..

10/10

Frapin - 1270 - 2010


Frapin ailesinin markayı kurdukları yılı taçlandırmak adına yaptırdıkları 1270, Frapin'in ünlü konyaklarına da atıfta bulunarak yaratılmış.

Ananas - bal - kurumuş meyveler - kuru erik - kakao - vanilya - fındık - kahve - tonkaa ohoo ne ararsan var, Frapin - 1270'nin nota örgüsünde.

Bu değerli parfüm boozy, reçinemsi ve gourmand bir tatta ilerliyor. Kaliteli bir şarap - konyak arası bir çizgisi var.. Çok ateşli ve seksi bir havası var diyemem ama gizemli, huzur dolu ve keyifli .. Şömine başında içilen kaliteli bir şarap gibi Frapin - 1270..

Benim tenimde performans, kalıcılık ve projeksiyonu ortalama oldu.. Frapin - L'humaniste pek kalıcı olmadığı için çekiniyordum ama performans beklentim de düşük olunca beni üzmedi diyebilirim.

Kilian'a da bolca parfüm tasarlayan Sidonie Lancesseur tarafından yapılmış güzel bir şaheser.. 25+ üzeri beylerimiz ve kadınlarımız rahatlıkla kullanabilirler.

8.5/10

Viktor&Rolf - Antidote - 2006


Öncelikle bu parfümün geleneksel Fifi ödüllerinden 2007 yılında "En iyi niş erkek parfümü ödülü"nü ve ayrıca "En iyi dizayna sahip erkek parfümü" ödüllerini aldığını belirtmemde ve dikkatinizi çekmemde fayda var. Parfümü dizayn edenler parfümümüzü "tüm negatifleri pozitife çeviren sihirli bir iksir" olarak tanımlamışlar ve Antidote(panzehir) adını uygun görmüşler.

Çok şık bir şişesi ve kutusu var. Zaten Viktor&Rolf diğer parfümlerinin sunumlarında da oldukça başarılı bir marka..  İki ünlü parfümör kokuyu, bir ünlü designer da kokunun şişesini tasarlamış ve bu harika kokuyu sunmuşlar bize..

Kokunun içeriği çok kalabalık ve güzelce harmanlanmış.  Tarçınlı, tütsülü (soft ve hoş bir tütsü), vanilyalı böyle zaman zaman Starbucks'un kışın yaptığı gingerbread latte'sini hatırlatan tatta, kimi zaman çiçeksi lavantalı, yaseminli, nerolili..  Çok zengin bir içeriği var.. Nereye çeksen oraya gider, oryantal-odunsu diye sınıflandırmışlar ben de öyle diyeyim rahatlayayım.

Kokusal anlamda tarifi zor V&R Antidote'un, farklı, modern ve güzel koktuğunu söyleyebilirim. Ofiste çalışan bir kadın arkadaşım bu parfümünü beğenmedim dese de, bu Antidote'un gerçekten özgün ve başarılı bir parfüm olduğunu değiştirmeyecektir :).

Kalıcılığı iyi olmasına rağmen, tene yakın bir projeksiyonda sakin bir havada ilerliyor. Öyle buram buram kokmasını beklemeyin.  Bir sonbahar gününde sakince parkta yürümek gibi bir şey Antidote..

Bu güzel bebeğin üretimi durduruldu. Bulmak gitgide zorlaşırken, Sevil parfümeri'lerde bulunan son birkaç tane parfümden edinip, stoklarınızı yapsanız iyi olur.

8/10

24 Ocak 2016 Pazar

Loewe - Loewe 7 Natural - 2012


İçinde bulunan 7 notasından 6'sı doğal (yuzu, acı portakal, tütsü, pembebiber, sedir ve vetiver) sadece misk sentetik olarak açıklanmış,  o da muhtemelen hayvansal miskler yasaklandığından ötürü olabilir.

Bir hafta civarı spreyleyip test etme fırsatı buldum, bu parfüm güzel parfüm arkadaşlar..
Citruslu üst notaların üzerine, genel tema olarak vetiver ve tütsü tabanlı bir parfüm yapmışlar.
Tütsüsü tam kıvamında olmuş, hafif, yormayan, tam o kilise kafası tütsüsü çizgisine varacakken bırakmışlar bu da daha spor bir hava katmış.Zaten parfümün renginin, şişesinin ve tarzının spiritüel veya öyle bir tütsüye ihtiyacı yok.

Benim gibi Encre Noire'in güzel bir parfüm olduğunu kabul edip, fakat o sert tütsü kullanımından dolayı kullanamayanlardansanız Loewe 7 Natural size ilaç gibi gelecek.. Bir cümle ile açıklasam Encre Noire'nin sert kenarlarının törpülenmişi ve yazlık hale getirilmişi derdim.

Loewe 7 parfümünün yazlık flankeri olarak üretilmiş,  Loewe 7 adlı parfümü deneyimleyemedim o yüzden karşılaştırma yapmayacağım.

Genel olarak yaz-ilkbahar kokusu 25 yaş üzerine önerebileceğim cinsten.. Reklam filmi ve afişlerde matador kullanmışlar ama ben bağdaştıramadım, öyle kirli bir kokudan ziyade freş ve nemli vetiver parfümü olarak düşünebilirsiniz.. Vetiver sevenlerin hoşuna gidecektir..

Hoş bir bir yazlık alternatifi olabilir. Kendi tarzı parfümlerle kıyaslayınca performansı da tatmin edici..

7.5/10



20 Ocak 2016 Çarşamba

Christian Dior - Dior Homme Intense (DHI) - 2011 - Yeni Formül


Bu yorumu hazırlayabilmek için eski-yeni 2 formülü de iki farklı elimin üzerine sıktım. Zaten iki parfümü de daha önce üzerimde de deneyip kullandım.Dior Homme Intense'nin yeni versiyonu parfümü ilk kez deneyenler için güzel bir parfüm olacakken, eski versiyonu koklamış olanlar için bir hayalkırıklığına yol açması çok muhtemel.

Biten şampuanın içine su ekleyip biraz daha kullanırsınız ya, sanki eski formüle öyle yapmışlar, şişelemişler yeniden piyasaya sürmüşler.  Projeksiyonu, kalıcılığı sanki o sexyliğini de almışlar..
Eski parfümün bi ağırlığı aurası vardı, yeni versiyonda 2-3 saat içinde tene yakın bir parfüm izlenimini veriyor.  (Yeni parfümde 2-3cm projeksiyon alıyorum - eskisinde 10-15cm)

Koku olarak eski parfümle kardeş oldukları belli, çok ufak farkları var, koku yine sexy, hoş ama artık o vahşiliği yok daha naif ve çekingen..İlk defa deneyenler üzülmesinler, Yeni formül de marketteki diğer designer parfümlerinden çok çok daha başarılı bir parfüm..

Dior Homme Intense parfümseverlerin çok konuştuğu bir klasiktir , 20-30 yaş arasındakilere hep önermişimdir. Öyle de devam edecek..


Şahane bir iris..

8/10

Christian Dior - Dior Homme Intense (DHI) - 2007 - Eski Formül


Eski formüllü Dior Homme Intense için gelmiş geçmiş en başarılı 5 designer parfümü arasında liderliğe oynar diyebilirim. Bu muhteşem parfüm, muhteşem bir vanilya-iris kombosuna sahip. Dior Homme'un daha genç versiyonu..Dior Homme'daki o ruj vibe'ını inceden bunda da alabiliyoruz, muhteşem sexy, kalıcı, projeksiyonlu inanılmaz bir koku.. Francois Demachy'nin ellerinden öpmek gerek bu parfüm için (bir de Acqua di parma - Colonia Intensa için ;) )..

Fazla söze gerek yok, daha önce eski formül Dior Homme Intense denemediyseniz, çok şanssızsınız çünkü yenisi eski formülünden çok uzakta.. Ve ebay'de satılan eski vintage şişeleri ortalama niş parfümlerden bile daha yüksek fiyatlara satılıyorlar..
Elegant, zengin, baştan çıkarıcı bir koku ve kadınların da muhteşem hoşuna gidiyor. Test ettim , onayladım..  Tam bir chick magnet..

İşin özü tam bir başyapıt.. Daha önceden test ettiyseniz çok şanslısınız..
Denk gelirseniz gözünüz kapalı alın!

10/10