30 Kasım 2017 Perşembe

Paco Rabanne - Black XS - 2005


Çilekli-gofret tadında meyveli-baharatlı bir parfüm olan Black XS, ortalama bir designer parfüm nasıl olmalı sorusuna adeta bir cevap veriyor.

Altın külçesi olarak bilinen One million adlı balon kadar popüler olamaması üzüntü verici ama yine de Black XS'in belli bir kitlesi var.

Zippo gibi açılan şişesi, şişesindeki gül motifini falan severim. Lineer bir parfümdür, tatlı-meyvemsi sentetik yapısı genç kızların hoşuna gider, üniversiteli cipcop parfümlerinden biri işte, yazdırtmayın bana.
(Zara Gold - Black XS'in bir kopyası diyebilirim,fena değildir ucuzculara öneririm.) 
(Bu vibedaki Diesel (Yumruk - Dövme) - Only The Brave Tattoo versiyonunu da kesinlikle almayın, o da bunun en leş kopyasıdır.)

Ayrıca Black adı sizi yanıltmasın, siyah falan değil tatlı meyveler var ya bunun neresi siyah. Fena parfüm değil, parfüme yeni başlayanlar için günlük parfüm tadında idare etmelik.
Güzel parfüm ama günün sonunda sıradanlıktan kurtulamıyor, markette bunun 5-10 liralık deodorantını bile yaptıkları için(rexona sanırım, ki neredeyse aynı kokuyu vermişler)

Bu parfümün notalarında çilek var mı yok mu, en büyük tartışma konusudur, sizce var mı? Yorumunuzu alta yazın.

Teenager ve genç yirmili yaşlarda kullanın, sonrasında kesmez!

6/10

27 Kasım 2017 Pazartesi

Ineke - Hothouse Flower - 2012


Ineke'lemeye devam edelim, Hothouse Flower serinin  Diptyque Philosykos'u diyebilirim.  Gardenya ve incir- incir yaprağı kombosundan oluşmakta..

Severek okuduğum ve üstat bildiğim gurmekokular Ineke'lerin çiçek kullanımlarını Frederic Malle ile karşılaştırıp, onun kadar güzel dokunuşları var diyince 2 şişe parfümünü alıp birçok parfümünü de sampleladım.

Hothouse Flower, beyaz çiçekleri ve incir seven hanımefendiler için uygun bir koku olabilir. Ladeese'nin indirimi bitmeden yapıştırın derim.

6.5/10

Aedes de Venustas - Signature - 2012


Adı geçen parfüm, brandroomdan sonra da Ladeesse mağazasında da indirime girince malum merak ettim, birkaç parfüm satın aldım yanında sample olarak göndermişler ben de sample olarak deneyeyim dedim.  (artık önce kağıda sonra vücuda sıkabiliyorum, boş parfümleri sıkmıyorum tenime şekerim)

Çamurlu bir toprak, domates salkım veya yaprağı kokusu, sert hoşuma gitmeyen bir vetiver ve keskin bir koku ışgın olabilir. Normalde benzer notaları kokladım ama bu mide bulantısı ve şiddetli bir baş ağrısı verdi. Kokuyu da hiç sevmedim, ne kompozisyon ne de nota olarak..

Neden bin küsür liradan, üçyüzlere indiğine şaşmamalı diyor..  Fragrantica vb. platformlarda yapılan yorumlara şaşıyorum.

2/10

23 Kasım 2017 Perşembe

Frederic Malle - French Lover - 2007



Melekotu, vetiver ve tütsü'nün güçlü topraksı bir kombinasyonundan meydana gelen French Lover'da kalite buram buram hissediliyor.  Parfümün sonlarına doğru da hoş bir sedir eşliğinde odunsu-otsu bir şölen yaşıyorsunuz. Ormanda gezer gibi, yemyeşil ve şaşırtıcı derecede doğal kokuyor.

Eğer Guerlain - Vetiver gibi güçlü vetiver kokularını ve biraz da tütsülü parfümlerle aranız varsa French Lover'a bayılırsınız diyebilirim. French lover; Sycomore, Vetiver Extraordinary gibi top klas Vetiver parfümlerine saygı duruşunda bulunurken, asla onlara benzemiyor ve kendi kafasında takılarak efsane vetiverler listesine üst sıralardan dahil oluyor

Silaj ve kalıcılık da kompozisyonla uyumlu, oldukça güçlü ve yerinde, oldukça da erkeksi bir yapıda olduğunu düşünüyorum, kadınlara uyacağını düşünmüyorum.

Parfümün çok başarılı ve orjinal bir kompozisyon olduğunu söyleyip, hakkını vereyim ondan sonra öldüreyim.

Şakası olmayan, katı, disiplinli, mesafeli, resmi, mimiksiz ve aşırı ciddi bir parfüm French Lover. Ben ferah ve sabunsu vetiver kafasında olanlardanım, benim için Creed - Original Vetiver olsun, Vetiver Babylon olsun temiz kokayım kafam rahat olsundur. Vetiver Extraordinary'i French Lover'a tercih ederim, çünkü vetiver-tütsü kombinasyonu benim keyif aldığım bir kombinasyon değil. Mesela, Encre Noir'i de beğenmekle birlikte rahatsız olurum.  French Lover için şahsi görüşümse Encre Noir'in keşke niş versiyonu olsa, gelebileceği en doğal, en modern ve kaliteli noktaya getirsek dediğimiz nokta sanırım Frederic Malle - French Lover olurdu.

Fransızlarla genel olarak çok anlaştığım söylenemez, diğer yazılarımda da görürsünüz. Bu kadar resmiyet, pokerface ve soğukluk bana fazla, French Lover şişem yeni sahibine giderken, parfümün hakkını da puanlandırma olarak veriyorum. 

Çirkin, başarılı, somurtkan bir Fransız iş adamı!

8/10


16 Kasım 2017 Perşembe

Ermenegildo Zegna - Italian Bergamot - 2012


Zegna'nın Essenze serisi, Estee Lauder Zegna'nın parfüm haklarını satın aldıktan sonra çıkardıkları söz niş serisinin adı. Amouage, Creed gibi niş firmaların çapını büyüme hızını gören designer parfüm evleri, bu niş pazarındaki fırsatı gördü ve farklı şişeler özel seriler altında parfümler üretmeye başladı.

Ermenegildo Zegna - Italian Bergamot'da bu serinin parfümlerinden biri.

5 kelli felli burun birleşip bu parfümü mü yaptınız ve niş diye pazarlayacaksınız. Çok ayıp ediyorsunuz, sıradan bir designer parfümünden çok da iyi olmayan Italian Bergamot, o fiyata bu kaliteyi hak etmiyor.

Tam bir pazarlama hamlesi olmuş, bir heyecanla voleyi vururuz, güzel bir şişe stand tasarladık mı, bir çok satış noktasında da olduk mu tamamdır, birilerine itekleriz demişler..

Olmadı.

4.5/10


Armani - Prive - Vetiver Babylon - 2008


Vetiver Babylon, Armani'nin niş serisi olan Prive serisinin yazlık bir kokusu. Adını niye Vetiver d'Hiver diye değiştirmişler anlamadım, eski ismi daha güzeldi..

Neyse çok uzatmayayım, böyle hafif citrusları ve temiz vetiver seviyorsanız, yaz aylarında spreyine abanmalık keyifle kullanılabilir tertemiz iç ferahlatan bir parfüm Vetiver Babylon.. 2008 FIFI ödüllerinde yeni niş ödülünü de almış.

Hafif citrusları seviyorsanız, 3-4 saatlik sizi rahatlatacak bir parfüm, bence denemeye değer.

Fiyatı yüksek ona katılıyorum, bana kalırsa indirimde denk gelirsem patlatırım bir tane yoksa da özellikle aramam.

7/10

Pheadon - Tabac Rouge - 2013


Tom Ford - Tobacco Vanille'ye benzer güzel bir parfüm çıkmış dediler.
- Merak ettikk miiii? 
- Eveeet!
- Saygı duymalı mıyız?
- Hayır.

Bir parfümün başka bir parfüme benzemesi okey ama %80-90 oranlarında aynı olması, onun bir kopyası olduğu anlamına geliyor.

Ben çok büyük bir fark göremedim aralarında, yine bir kopya parfüm girişimi, ucuz fiyata TV sahibi olmak isteyenleri avlama çabaları.

Bu tarz hareketler koca firmayı Montale gibi çakmacı olarak görmeme sebep oluyor ve markanın çıkardığı 20-25 tane diğer parfümlerini deneyesim bile gelmiyor.

Yani fena kopya değil de, TV varken nabıcan abicim bunu, bi de öyle Türkiye'de yaygın da değil. Salla gitsin.

5/10

Armani - Eau Pour Homme - 2013

30 sene sonra Armani - Eau Pour Homme'unu tekrar piyasaya sürdü. Eski versiyonunu bilmiyorum(kesin ayı gibi değişmiştir) ama biraz modern biraz eski tatta, Christian Dior - Eau de Sauvage kafasında bir parfüm Armani - Eau Pour Homme.

Bergamot, mandarin, nutmeg ve meşeyosununu temiz kokacak şekilde harmanlamışlar, keskin köşeleri de törpüleyip yarı-jenerik modern amca parfümü yapmışlar.

30'lu-40'lı yaşlar kafası, beyefendi adam citrusu!

6.5/10


15 Kasım 2017 Çarşamba

Afnan - Supremacy Silver - 2013


Dubai'ye oldukça yakın merkezli olan Sharjah merkezli bir arap açık parfümcüsü imajı veren Afnan, Supremacy Silver adlı parfümü ile bir Creed Aventus klonu yapmış.

Aventus'un üçte biri fiyatına, Aventus kokusuna da oldukça yakın bir parfüm yapabilmişler gerçekten. Nasıl ki Montale - Aoud Leather neredeyse Tom Ford - Tuscan Leather ile birebir olduğu halde, Tuscan'ın verdiği hissiyatın yarısını veremiyorsa, Afnan'da bu aradaki nüans veya ince farklar yüzünden (ya da Creed'in marka konumu ve algısı bu durumu böyle yapıyor), elinde sonunda yine size Creed Aventus'u özletmiş, merak ettirmiş oluyor.

Tamam fena koku değil ama sonunda züğürt tesellisi be hocam.
(Aslında yorumlamazdım bile bu parfümü ama illaki merak edenler vardır.)

5.5/10

Amouage - Lyric Man - 2008

Lyric, Amouage'ın diğer güllü ağır parfümlerinden farklı olarak günlük kullanıma uygun ve yumuşak bir yapıda ilerliyor. Lyric, Amouage'in eski parfümlerinden biri olmasına rağmen biraz underrated bir parfüm olarak kaldı diyebilirim. Çünkü firma diğer markalara uyum sağlamak adına patır patır yeni parfümler üretiyor, bu yeni ticari kaygı ve parfümleri çıkarırken de Amouage fanlarını üzecek saçma çalışmalara imza atıyorlar. Yeni parfümseverler de firmanın ağır topları Jubilation, Dia, Epic, Reflection'u denerken veya yeni çıkanlara bakarken sıra Lyric'e gelmiyor :).

Lyric'te Amouage gerçekten farklı bir yaklaşım gerçekleştirmiş, sabunsu-çiçeksi bir kombinasyonla hakikaten şiir gibi bir parfüm yapmış. Hani bazı lüks markaların saç ürünleri olur, saç kremi, şampuanı veya yağı vs.'si ve şahane kokar, Lyric de pahalı bir şampuan kokusunu andırıyor. Koku olarak farklılar ama tarz olarak Lyric Man'e yakın olarak LM Parfums'un başarılı parfümü Sensual Orchid adlı parfümünü verebilirim.

Performans ve silaj yüksek, bu konuda beklentisi olanları üzmüyor. Koku biraz çizgisel ve düz ilerliyor, koku gelişimini takip etmeyi sevenler için biraz sıkıcı bir şiir olabilir Lyric (herkes şiir sevmek zorunda değil)

Parfüme gül notası dahil oldu mu, bir feminen durum oluşuyor, Lyric bence maskülen bir kokudan ziyade feminen bir parfüm ama iyi bir kombinasyonla her türlü kotarılabilir. (Black Orchid sıkan ne maçolar, ne yiğitler gördü bu gözler =)) Yine de tarzı tutturmak için, bence casual'den ziyade bir gömlek etkisiyle durumu kurtarmakta fayda var.

Kokunun rengi kırmızı ve siyah olmalıydı ki öyle de, kutusuna ve şişesine muazzam yansıtmışlar ki parfümün duygu ve düşüncesini Epic, Honour, Gold vb. parfümlerinde de çok iyi yansıttıklarını düşünüyorum.
Amouage Lyric, esintili bir terasta duygusal bir tango dansı yapmak gibir bir şey.

Bu parfümü sıkınca ağzımda gül ile, hoş bir hanımefendiyle dans ediyormuş gibi hissediyorum kendimi.

İçten, romantik ve duygulu. Özlediğim Amouage :).

7.5/10


Jo Malone - Pomegranate Noir - 2005

Pomegranate Noir, minimal parfüm tasarım evi Jo Malone'un tartışmasız en güzel parfümlerinden birisi ve diğer kokularına göre de en komplex kokularından da biri diyebilirim. 

Başta nar olmak üzere, meyveli ve az baharatlı yapısı ile bahar ve yaz akşamları için çok güzel bir parfüm Pomegranate Noir. Karanfil hafif ve dengeli olacak bir şekilde kullanılmış (ben inceden karpuz kokusunu da alıyorum). Pomegranate Noir de zaman zaman değişen ve farklı kokuyor nazlı, gün seçen parfümlerden. Sisli-tütsülü-odunsu bir havası da var, aynı zamanda meyveli-freş gibi de..

PN, güzel bir ofis kokusu olur. İş arkadaşlarımdan(kadın) biri burada hoş bir koku var, nereden geliyor acaba diye sordu. (Böyle hikayeleri seviyorsunuz diye paylaşayım dedim). Ayrıca, bu parfümün yorumunu yazan birçok blogda okuduğum üzere ve sanırım Buse Terim söylemişti, youtube kanalında parfüm incelerken; Kıvanç Tatlıtuğ bu parfümün müdavimiymiş, bunu tüm blogger'lar gibi, ben de eklemezsem çatlarım.

Eau de Cologne olması sizi yanıltmasın, bence meyveli bir parfüme göre oldukça güzel bir performansı var. (Tabi reformüle kurbanı olmadıysa, elimdeki şişe oldukça eski). Neyse daha fazla uzatmaya gerek yok, alın ve deneyin.. Şahsına münhasır, orjinal ve güzel bir kompozisyon.. Her ortamda giyilebilen çok keyifli bir parfüm.

Denemenize kesinlikle değecek!

8/10

Yves Saint Laurent - Splendid Wood - 2014

En son ne zaman güzel odunsu parfüm kokladınız, eğer diğerleri odunsu bir parfümse Yves Saint Laurent - Splendid Wood'a ne demeli o zaman :). Bu Görkemli(Splendid Wood) ağacımız, YSL'in Oriental Collection adını verdiği serinin parfümlerinden biri olan (bence serinin en iyisi).

Odunsuluk hissiyatını gerçekten kavrayabildiğiniz, balzamik yapıya çok kaçmadan dengeli bir oud kullanımıyla güzel kombinlenmiş, içindeki baharatların sizi yormadığı oldukça şık bir parfüm Splendid Wood.

L'occitane Baux, CDG Wonderwood tarzında parfümleri seviyorsanız, Splendid Wood ayaklarınızı yerden kesebilir.

Aslında çok inanılmaz ve özgün bir kompozisyon olduğunu söylemem güç, ama bir parfüm olarak oldukça güzel ve çekiciliği var. Bazı parfümlerin kompozisyon ve hikayesine bayılırsın ama kullanamazsın pek, Splendid Wood bunun tam tersini vaat ediyor. Her ortamda kullanılabilir gayet versatil, kalıcı, farkedilir ve çok keyifli bir parfüm. Genel beğeniye rahat oynar.

İmza parfümü olmaya aday parfümlerden.

8/10






Maitre Parfumeur et Gantier - Santal Noble - 1988


Maitre Parfumeur et Gantier'in santal noblesini de uzun zaman sonra sağ bileğime fıslatayım dedim. Uzun zamandır yorumlamayı düşünüyordum.

Topraksı, kremsi bir tarzda kahveli bir sandalağacı.. Huzur verici ve çok güzel kokuyor.

MPG'nin diğer parfümleri gibi (Ambre Precioux vs.) biraz tene yakın seyrediyor, öyle çok atak değil gayet güzel bir tarzı var. Sandalağacı nasıl kokarı ders gibi işleyen, referans olabilecek bir parfüm çıkarmış Maitre Parfumeur et Gantier(ne zor yahu yazması).

Çok rahatsız etmemekle birlikte, 1988 yılında yapıldığı için, bence biraz günümüzün dışında kalıyor. Değişen, kendini geliştiren kompozisyonlardan hoşlanıyorsanız veya 30+ yaşlardaysanız öneririm.

Ben övgü alacağım, herkes beğensin, parfüm öyle olur diyorsanız size göre bir parfüm değil MPG - Santal Noble. Chanel'in Bois des Iles'i ile birlikte kafaya oynayan sandal parfümlerinden biri olduğunu söylemem gerekir.

Mesela Creed - Original Santal bu parfümün yanından geçemez, diz çöker tövbe ister ama, Creed genel beğeniye uyan bir tarzda yapılmışken (versatil), Santal Noble de huzur versin diye yapılmış. Ama Creed'i bir şişesini kolaylıkla bitirebilirken, Santal Noble'yi yaşım ve tarzım gereği uzun uzadıya kullanmam zor, ufak bir miktar dekant arada hatırlatmak için yeterli gelebiliyor.

Bambaşka dünyalara aitler, o yüzden farklı klasmanlarda değerlendirdim bu parfümleri.
Huzurlu günler dilerim.

8.5/10

7 Kasım 2017 Salı

Mancera - Wild Fruits - 2011




Pierre montale'nin denilen sözde parfümörün elinden Wild Fruits, Creed Silver Mountain Water çakması olarak yapılmış.

Uzun kullanım sonucu SMW'yle de yıldızı barışmayan ben, daha dandik malzemeli kopyasına hiç katlanamadım.

Sentetik ve garip bir nota örgüsü, Ferrari - Red, Nikos - Sculpture ve Azzaro chrome'un kötü flankerlarını hatırlattı.

Tuvalete banyoya sıkılır belki..

3/10

Caron - Yuzu Man - 2011


Hafif, sakin ve rahatlatıcı bir parfüm olan Caron Yuzu Man, ferah yapraklı otlar ve yuzu limonu temelli bir parfüm olmuş.

Issey miyake ve Bvlgari'nin minimal flankerlerinden biri tadında Caron Yuzu Man, markanın ünlü başyapıtları L'anarchiste, Caron PH, 3rd(Le3) Man ve Yatağan ile alakası olmayan freş bir parfüm.

Temiz ve güzel bir parfüm ama fazlası yok. Jenerik ve sıradan buldum kendisini..

5/10