28 Nisan 2016 Perşembe

Frederic Malle - Dries Van Noten par Frederic Malle - 2013


Niş parfümevi Frederic Malle'nin parfümlerini oldukça beğenirim. Çok güzel işlere imza atıyorlar, son yıllarda günümüze katmış olduğu Dries van Noten da bu güzel işlerden bir tanesi.

Vurucu notaları vanilya, safran, sandalağacı, tonka fasülyesi ve misk. Dries van noten odunsu-kremsi yapıda hoş bir tatlılıkla tenimde kalıyor. Tarif edecek olursam, pudramsı veya sabunsu bir hissiyattan ziyade sütlü yaprak kokusu(incir yaprağı) gibi bir kremsilik. Bu kremsiliğe safran ve vanilya eşlik ediyor.

Frederic Malle'nin çizgisinde huzur dolu bir parfüm Dries van Noten, koklarken Musc Ravageur, Carnal Flower vs. aklımdan geçiyor ve kalite gerçekten kendisini hissettiriyor. Chanel'in özel koleksiyonunu deneyimlenler bilirler veya Guerlain bir parfüm kullandığınızda bir karakteri olduğunu bilirsiniz, Frederic Malle'nin parfümlerinde bir çizgisi olduğunu görebiliyorsunuz. Oldukça özgün bir yorum olduğu için, direk kendisine benzeyen bir parfüm gelmiyor aklıma fakat iki zalım parfümü anımsatıyor bana; uzaktan kuzenlerinin biri FM'nin diğer parfümü Musc Ravageur ve diğer kuzeni ise Kilian'ın Cruel Intentions adlı parfümü.

Serinin diger parfümlerinin aksine DvN'nin projeksiyonu biraz daha düşük, ama farkedilir ve anlaşılır bir parfüm merak etmeyin. Zaten Portrait of a Lady, Musc Ravageur gibi parfümleri varken, Frederic Malle'nin koleksiyona daha minimal bir parça katmak istediğini düşünüyorum. DvN naif bir yapıya sahip ama kesinlikle asosyal anlamda değil, zarafetli, sakin ve olgun.

Beğendim,

Sade ve kendinden emin bir şıklık!

8.5 / 10

26 Nisan 2016 Salı

Maison Francis Kurkdjian - MFK - Lumiere Noire - 2014 (Yeni Versiyon)


Bu parfümü tekrar tekrar deneyimleyip, yorumumu yazmaya karar verirken söylemeliyim ki, bu parfümün fanlarını (özellikle hemşomu) düşünerek, gerçekten LN'i çok sevmek isteyerek denedim. Ama özellikle bu yeni versiyon beni hiç mutlu etmedi. Reformülasyon muhabbetleri 2014'ten sonra başladığı için, yılı 2014 olarak belirledim.

Ln'i koklayınca tanesi 75krş - 1 liraya satılan Lux marka kalıp sabunların kokusu geliyor aklıma. Hadi vintage versiyonunda bir derinlik var, paçuli falan giriyor araya ama yeni versiyonu bana oldukça basit ve ucuz kadın parfümlerini çağrıştırdı.

Lumiere Noire bana Kurkdijan'ın Narciso Rodriguez ve Elie Saab için yaptığı kadın parfümlerini hatırlattı. Bu parfümün abartılmasını pek anlayamıyorum.  Kurkdijan'ın parfümlerini genelde beğenirim, ama basenotes usülü bir oy verecek olursam, yeni LN için nötr kalmayı tercih ediyorum.

Benim kafamdaki düşünceler belli olduğu için farklı yorumları da okudum çünkü merak ettim, öyle yoğun bir açılış inanılmaz bir paçuli falan alamıyorum ben. Oldukça hafif, tene yakın bir parfüm ve sakin seyrediyor. Pudralı ve sabunsu.. Ortalama designer civarında bir kalıcılığı oldu bende, ama projeksiyon neredeyse sıfır.

Sabunsu kokuları çok sevmeme rağmen, Luimere Noire'nin yeni versiyonu beni güldürmedi. Yüksek fiyatına değmeyeceğini düşünüyorum.

Piknik tuvaletlerindeki katı el sabunları gibi! :(

5.5/10

2 Nisan 2016 Cumartesi

Carolina Herrera - Chic For Men - 2003


CH - Chic For Men'i koklarken "ailecek gidilen bir piknikte, taze kesilmiş karpuzu yerken sularının koluma bacağıma damlaması ve onun kokusunun anımsatması" gibi bir beklentim mevcuttu fakat karpuzlu sakızları bile anımsayamadım.

Tarçınlı, azıcık limonlu, baharatlı, miskli bir parfüm Carolina Herrera - Chic For Men. Parfüm olayına yeni baslayanlar icin muhteşem görünebilir ama bence ortalama bir parfüm. Beni şaşırtan bir tarafını göremedim.

Denenebilir ama öyle mutlaka sahip olunması gereken bir koku değil. Karpuzlu parfüm diye gaza gelmeyin benim gibi :)

Karpuzlu fresh bir şey beklerdim!

5.5/10

Ineke - Derring Do - 2006


Muhteşem çiçek parfümleri yapan Ineke markasının sucul yorumu olan Derring Do,  fresh kokusuyla yazın serinlemek icin cok uygun bir seçim olabilir.

Creed Milessime Imperial veya Bond no 9 - Wallstreet gibi balık veya para kokusuna kaçmadan fresh-sucul hissiyatı vermeyi güzel başarmışlar. Kenzo pour homme gibi samyel kokulu deniz esintisinden ziyade Bvlgari aqva'daki temiz bir aquatiklik mevcut. Denizden ziyade daha böyle temiz ve çiğli bir orman havasını hatırladım.

Kalıcılık ve farkedilirlik değerleri yine sucul olan designerlara göre daha kuvvetli, bu yüzdendir sanırım fiyatını da oldukça sisirmisler. Dostum for men demişssin ama, sucul temiz parfüm sevenler için güzel ve yazlık bir unisex.

Oldukça ferah!

8/10

Donna Karan New York - DKNY Red Delicious For Men - 2006


DKNY'nin limitli olarak çıkardığı Red Delicious serisinin erkek versiyonu elmalara atıfta bulunmasına rağmen koku olarak pek elmalı bir yapıda ilerlemiyor. Firma New York'da, New York'a da "Big Apple" deniliyor, bütün bunlar ile görsel kompozisyonu başarılı oluşturmuşlar.

DKNY Red Delicious'un boozy-woody bir yapısı var.  Sevdiğim bir arkadaşım koklayıp aaa aynı Campari gibi kokuyor demişti. Alkollü parfümlere de olan ilgim nedeniyle, açılışını hoş buluyorum.. Fakat gelişme, sonuç bölümleri yok ve sıradan market designerlarının üzerine çıkamıyor.  Calvin Klein'dan falan bir parfüm almaktan iyidir ama yine de o kadar alternatif varken, ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum.

Sıradan bir designer ile konyağı karıştırın, al sana Red Delicious. Alkolü uçunca bi numarası kalmıyor.

Sarhoş bir elma!

5.5 / 10